2 produse, 27.00lei
Stoc magazin
Greutate: 125g
În stoc
LIVRAT IN CUTIE IZOTERMA
Lăptişorul de matcă este o substanţă secretată de glandele hipofaringiene ale albinelor şi este destinat ca hrană pentru regina matură şi pentru larvele albinelor, în primele trei zile de viaţă ale acestora. Lăptişorul de matcă este produs în cantităţi mici şi de aceea nu este unul dintre produsele apicole consumate pe scară largă încă din vechime.
Regina albinelor, care se hrăneşte în mod exclusiv cu această comoară naturală, în mod incredibil, trăieşte până la cinci ani, în timp ce albinele muncitoare au, în medie, o durată de viaţă de patruzeci şi cinci de zile.
Lăptişorul de matcă are, în mod natural, un aspect vâscos, culoare alb-gălbuie cremoasă şi gust acrişor, uşor astringent.
Pentru a obţine lăptişor de matcă, apicultorul creează o falsă nevoie de regină în stup, iar familia de albine începe ”producţia de urmaşi”. Odată creată această nevoie, la fiecare 72 de ore (exact!), apicultorul recoltează lăptişorul folosind instrumente minuscule de aspirare. De aceea in producţia de lăptişor, stupina este împărţită în 3 zone de cules, apicultorul culegând zilnic (de regulă la ora 10 dimineaţa) lăptişorul. Eventuala întârziere – sau chiar încercarea de a recolta mai devreme – scade cantitatea de lăptişor ce poate fi recoltată.
Apicultorii în vârstă spun că este nevoie de ”ochi tineri şi mână sprintenă” pentru a colecta lăptişorul de matcă deoarece acesta trebuie aspirat dintr-un spaţiu foarte mic (numit botcă). Doar apicultorii cu experienţă au o bună eficienţă în producţia de lăptişor.
Continut si indicatii
Lăptişorul de matcă este singurul produs natural în care se găseşte 10 HDA (acid 10-hidroxi-2-decenoic), fiind şi un element principal în compoziţia lui. Acest acid are un important rol antibacterian, antifungic şi antiviral, stimulând şi producerea de celule stem.
O altă substanţă importantă ce se găseşte în lăptişorul de matcă şi care apare în formă naturală doar în acesta, este Acetilcolina. Acetilcolina are un rol crucial în procesul de transmitere a impulsurilor neuronale.
Un fapt mai putin cunoscut e acela că lăptişorul de matcă este mai bogat în complexul de vitamine B – respectiv B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9, B12 – decât drojdia de bere.
Lăptişorul de matcă conţine şi un număr de 17 aminoacizii – substanţe indispensabile în sinteza proteinelor. Din numărul total de aminoacizi, 8 au fost identificaţi ca fiind esenţiali deoarece nu pot fi sintetizaţi de organismul uman şi trebuie asimilaţi zilnic din alimentaţie. În lăptişorul de matcă se găsesc 7 aminoacizi esenţiali: lizina, valina, leucina, izoleucina, metionina, fenilalanina şi treonina.
Pe lângă acestea, lăptişorul de matcă conţine şi un număr ridicat de săruri minerale: Potasiu, Calciu, Fier, Siliciu, Magneziu, Fosfor, dintre care Potasiul se găseşte în concentraţia cea mai mare , glucide şi enzime.
Lăptişorul de matcă funcţionează ca supliment natural nutritiv, stimulent biologic cu acţiune energizantă, reface celula nervoasă, reduce colesterolul şi joacă un rol deosebit în metabolismul celular.
Oferă rezistenţă la efort, ajută la refacerea organismului după intervenţii chirurgicale şi tratamente agresive, menopauză, oboseală cronică, surmenaj, astenie, lipsa poftei de mâncare, randament psihic şi intelectual scăzut, anemii, anorexii.
S-au observat ameliorări în unele cazuri chiar tratarea completă a unor boli grave precum: scleroza multiplă, cancerul, Parkinson, diverse afecţiuni hepatice, Alzheimer. În aceste cazuri este recomandat ca tratamentul şi respectiv dozele să fie stabilite de către persoane cu competenţe apifitoterapeutice.
Terapie / Administrare
Fiecare cutie de lăptişor de matcă de la Apiland conţine o linguriţă specială destinată dozării care, atunci când este umplută moderat, conţine 0,5 grame de lăptişor de matcă.
Pentru adulţi, doza uzuală este de 1-2 linguriţe, adică 0,5-1 grame/zi, admninistrat sublingual până la asimilare. Recomandarea noastră este să se înceapă cu 1 linguriţă şi să se mărească doza în funcţie de necesitate.
Pentru copii, doza obişnuită este de 0,5 grame, adică o linguriţă.
Momentul optim pentru consum este dimineaţa, pe stomacul gol, înainte de prima masă cu 20-30 de minute. Opţional, se poate amesteca în miere. Astfel aveţi la îndemână efectele combinate ale celor două produse-minune ale stupului.
Cura recomandată este cea de 6 săptămâni, de obicei una primăvara şi una toamna pentru a face faţă asteniilor, respectiv perioadelor reci ale iernii.
Consumarea lăptişorului de către diabetici nu are, nici el, contraindicaţii, dimpotrivă, ajută la scăderea nivelului glucidic.
În Japonia, Germania şi Franţa utilizarea lăptişorului de matcă este preponderent în formă pură, deoarece administrat sub această formă efectele terapeutice ale produsului sunt maxime. Studiile efectuate în domeniu de către specialiştii japonezi sunt cele mai recente şi cele mai complete, ele explorând noi domenii de aplicabilitate ale lăptişorului de matcă, cum ar fi refacerea celulei nervoase şi acţiunea asupra lăptişorului de matcă în procesul de stimulare a celulelor Stem. Fapt care se adaugă la celelalte proprietăţi deja cunoscute ale lăptişorului de matcă.
În România, doctori – membri ai Societăţii Române de Apiterapie – folosesc cu succes Lăptişorul de matcă în formă pură pentru tratarea unor afecţiuni grave cum ar fi scleroza multiplă şi cancerul.
După cum menţionam mai devreme, în tratamentele apiterapeutice lăptişorul de matcă este folosit în stare pură, neprelucrat, fără aditivi sau conservanţi, deoarece prelucrarea produselor apicole diminuează proprietăţile terapeutice direct proporţional cu felul acţiunii: liofilizare, pasteurizare, atomizare.
Tara de origine: Romania
Greutate | 125 g |
---|
Recenzii
Nu există încă recenzii.