Cum se consumă și prepară corect cafeaua

Cum se consumă și prepară corect cafeaua

Arborele de cafea este permanent verde. Este originar din Etiopia unde creşte şi spontan prin păduri.

Astăzi este cultivat şi în America de Sud şi în Africa – în ţările cu climă caldă. Cafeaua suferă un proces de învechire ca vinul. Unele specii se consumă după trei ani de păstrare, altele după 10-12 ani. Compoziţia bobului crud este: zaharuri, acizi organici, ulei gras, aminoacizi, tanin, minerale, cofeină.

Prăjirea boabelor de cafea face să dispară unele principii şi să apară altele. Cofeolul apare după prăjire şi dă aroma specifică.

Prepararea după metoda espresso sau prin punerea cafelei în apă, care se pune la fiert, facilitează eliberarea a două elemente chimice care cresc nivelul colesterolului: cofestrolul şi cofeolul. Aceste substanţe nu se extrag dacă cafeaua este infuzată. Cofeolul este prost suportat de stomac, poate da arsuri gastrice, crampe abdominale şi diaree, mai ales dacă cafeaua este consumată pe stomacul gol. Cofeina şi substanţele fenolice scad după prăjire. Zaharoza se caramelizează prin prăjire şi dă culoarea maro-negru a cafelei. Cafeaua se macină înainte de folosire şi se ţine în cutii închise ermetic.

Cafeaua se infuzează, nu se fierbe.
1-2 linguriţe de cafea la o ceaşcă de apă fierbinte, se lasă acoperită 10-15 minute, după care, când i-a scăzut temperatura se îndulceşte cu miere sau/ şi se adaugă lapte.

Doza permisă: 1-2 ceşti pe zi.
Efectele cafelei:
– excitantă a sistemului nervos central;
– insomnie (dacă e băută în a doua jumătate a zilei);
– tahicardie;
– accelerează tranzitul intestinal;
– uşor diuretică
Intoxicaţie acută:
– criză de HTA (hipertensiune arterială);
– tahicardie sinusală sau tulburări de ritm paroxistic;
– cefalee pulsatilă;
– tremurături ale extremităţilor;
– stare de agitaţie psihomotorie;
– transpiraţii;
Abuzul cronic de cafea (3-6 cafele pe zi)
– insomnie;
– tahicardie sinusală (bătăi rapide şi tranzitorii ale inimii);
– creşterea colesterolului din sânge.
În comerţ există cafea Arabica cu o concentraţie (naturală) slabă de cofeină (1,5%) şi cafea Robusta cu o concentraţie mai mare de cofeină (4-5%).

Revista “Naturalia” – Sănătate prin stil de viaţă” nr. 8

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Transport gratuit in Ploiesti
  • Telefon: 0746.216.034
  • Livrare 24/48 h
  • Produse Certificate
Cosul tau de cumparaturi
Subtotal: 675.00lei  (39 produse)
Merisor Rapunzel
2 x 20.00lei
Betigase de Migdale Rapunzel
3 x 18.00lei
Crema alune VEGAN Rapunzel
1 x 29.00lei
Migdale prajite si sarate Rapunzel
1 x 16.50lei
Baton din ovaz cu mar Ma Baker
1 x 4.50lei
Baton din ovaz cu banane, Ma Baker
1 x 4.50lei
Baton din ovaz cu fistic, Ma Baker
1 x 5.00lei
Crema Choco-amarui VEGAN Rapunzel
1 x 14.00lei
Felii de Migdale Rapunzel
1 x 18.00lei
Mix de nuci prajite si sarate Rapunzel
5 x 16.50lei
Arahide prajite si sarate Rapunzel
1 x 11.50lei
Curmale fara samburi Delegt Nour Rapunzel
2 x 14.50lei
Unt de arahide cremos Rapunzel
1 x 14.50lei
Crema Samba alune&ciocolata Rapunzel
1 x 26.00lei
Sunca De Piept De Pui - Fito-Fitt
1 x 14.00lei
Solnita Condimente Sonnentor
1 x 6.00lei
Crema Samba dark VEGAN Rapunzel
2 x 26.00lei
Samburi de pin Rapunzel
2 x 44.00lei
Baton din ovaz cu nuca Pecan, Ma Baker
1 x 5.00lei
Pastrama Piept De Pui Fito-Fitt
1 x 12.50lei
Stick Latte Macchiato Rapunzel
1 x 4.00lei
Baton din ovaz cu mango, Ma Baker
1 x 4.50lei
Baton din ovaz cu ciocolata belgiana si chips ciocolata, Ma Baker
1 x 5.00lei
Crema de alune Nougat Rapunzel
2 x 23.00lei
Baton din ovaz cu merisor, Ma Baker
1 x 5.00lei
Ulei Bio de Masline Extra Virgin extras la rece 100% Italian, Crudigno
1 x 41.00lei
Pasta de arahide fina VEGAN Rapunzel
1 x 14.50lei
Samburi dulci de Caise Rapunzel
1 x 28.50lei
Subtotal: 675.00lei
Vezi coșCheckout
X
http://raidnatura.ro/xena-diadiktyaka-kazino-choris-taftopoiisi-gia-ellines-paiktes-to-2025/