Luna Mai- o lună a naturii

Luna Mai- o lună a naturii

Luna Mai- o lună a naturii

    “Mai e rai” zice o vorbă veche. Şi nu degeaba, căci acum florile înveselesc fiecare colţișor de natură. Luna mai, denumită popular și “Florar” este o lună a ierburilor, o lună plină de prospețime și culoare. Se manifestă printr-o explozie de vegetație, copacii prind culoare și viață datorită frunzelor și florilor, iar muncile agricole se intensifică. Se consideră că în luna lui “Florar”, Raiul coboară pe pământ și înverzește totul.În această lună muncile câmpului și ale grădinilor devin priorități, astfel țăranii părăsesc casele și gospodăriile pentru a fi în toiul lucrărilor agrare. În luna mai se strâng turmele de oi și vaci, pentru a fi duse la ciobani. În unele regiuni ale țării, mai ales în zona montană se face și “măsura oilor”.

Tradiții  şi superstiţii în luna lui Florar

La început de an pastoral, ritualurile dedicate, încă din cele mai vechi timpuri, renașterii naturii sunt pline de simboluri. Aproape că depășesc în importanță sărbătorile sfinților din calendarul creștin ortodox. Și asta pentru că sunt menite să ne protejeze de rele, să ne mențină sănătoși, să ne ocrotească recoltele și casele.

Puţini mai sunt aceia care ştiu că în prima zi de Florar se serbează Armindenii. E un ritual străvechi, pentru protejarea recoltelor, viilor, livezilor şi animalelor. Pe vremuri i se mai spunea “ziua pelinului” sau “a beţivilor”. Mai exact pe data de 1 mai, cei care încă mai au vin în butoaie, trebuie să-l scoată și să-l trateze cu pelin, astfel se va strica. Totodată, tradiția populară ne spune că e bine să bei din acest vin pentru a fi ferit de boli în decursul anului.

Ca să ai parte de sănătate, de noroc şi de belşug, spală-te pe faţă, dis-de-dimineaţă, cu rouă, ieşi să petreci la iarbă verde şi bea vin pelin. Armindenii sunt ramuri verzi, atârnate la uşi şi la porţi, menite să aducă noroc şi bunăstare, să apere casa de forţele răului. În această zi, nu se înjugă boii. Iar dacă nu se respectă tradiţia, se spune că animalele şi stăpânii lor se îmbolnăvesc.

Luna mai, la fel ca oricare altă lună din an, are superstiţiile ei. Este considerată a fi o lună de tranziţie între primăvară şi vară, fiind luna în care se citesc semnele vremii pentru partea din an care a rămas.  O foarte cunoscută superstiție spune că, în luna mai, nu e bine să faci nuntă și nici să te naști, fiindcă e o lună neprielnică. Potrivit unor folclorişti, superstiţia legată de cununiile care se trec „precum florile de mai“ are legătură cu ielele, personaje mitologice în unele regiuni ale ţării, care ar lua minţile flăcăilor. Ielele s-ar preumbla pe pământ timp de cinci săptămâni după Paşte, iar intervalul acesta ar fi nefast pentru organizarea de nunţi. Există în popor o credinţă veche, potrivit căreia căsătoriile legate în luna mai nu ar fi de durată. Cum multe alte naţii o consideră nefastă nunţilor, puţini mai aleg să-şi spună “da” în această perioadă. Totuşi, pe 21 mai, se serbează Sfinţii Constantin şi Elena, protectorii familiei, o dată foarte potrivită pentru nuntă. În plus, conform tradiţiei, în orice moment din an, mirii sunt protejaţi de toate relele prin cununia oficiată în biserică.

Alte superstiții ale lunii mai fac referire la anul agricol ce urmează, cât și la timpul din decursul acestuia, astfel:

  • Dacă va fi vânt mare, neliniştit asta înseamnă că nu va fi soare foarte mult, adică nu se vor coace grânele. De aceea oamenii preferă ca luna mai să fie o lună calmă, liniştită;
  • Dacă în serile lunii mai apare rouă și e timp răcoros, atunci vom avea belșug la vin și fân;
  • Ploaia caldă a lunii mai e binecuvântare pentru culturile de grâu și porumb;
  • Dacă în luna mai năpădesc gândacii, atunci vom avea un an mănos;
  • Furtunile cu tunete și fulgere din luna mai ne prevestesc un an roditor;
  • Dacă luna mai e ploioasă, atunci vom avea un iunie secetos, etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Transport gratuit in Ploiesti
  • Telefon: 0746.216.034
  • Livrare 24/48 h
  • Produse Certificate
Cosul tau de cumparaturi
Subtotal: 0.00lei  (0 produse)
Coșul tău de cumpărături este gol
Start Shopping!
X