Pericolul din iarbă: căpușele

Pericolul din iarbă: căpușele

De când a dat firul ierbii auzim numai despre cazuri de mușcătură de căpușe. Parcă miliarde de căpușe și-au propus să se înfrupte din sângele nostru.Căpușele apar de primăvara și până toamna târziu, sunt ființe parazite hemofage (se hrănesc cu sângele animalelor vii), parazitând animalele și omul atunci când au ocazia. Căpuşele se pot prinde la om în jurul urechilor, păr, la cap, la buric, subbraţ, în spatele genunchilor, între picioare, la talie.

Există foarte multe specii de căpușă, dintre care, cu precădere, se remarcă două: căpușa pe care o întâlnim prin păduri, fânețe și care provoacă mult temuta boală Lyme sau borelioza, și cea de-a doua este căpușa de la câine care la rândul său provoacă febra butunoas, o boală care poate deveni gravă, dar nu atât de periculoasă precum borelioza.

Ceea ce provoacă probleme nu este mușcătura în sine, ci toxinele pe care le eliberează căpușa, dar mai ales microorganismele pe care le poate transmite omului și care provoacă diverse boli (boală Lyme, babesioza, erlichioza, tularemia, etc).Mușcătura de căpușă poate fi nedureroasă și mulți oameni nu știu când au fost mușcați. Uneori poate apărea local: roșeață, mâncărime, arsuri, rareori durere intensă imediat înainte sau după ce căpușa s-a desprins de piele.

Neurotoxina eliberată de căpușă poate provoca slăbiciune sau pareză musculară, acțiunea acesteia depinzând de timpul cât căpușa este atașată de piele.Bolile transmise de căpușă se  manifestă la zile sau săptămâni după ce căpușa s-a desprins sau a fost îndepărtată, făcând dificilă diagnosticarea atunci când persoana nici nu și-a dat seama că a fost mușcată de căpușă.

Simptome care pot apărea după mușcătura de căpușă

Simptomele mușcăturii de căpușă sunt: o pată roșie de formă rotundă la locul mușcăturii, febră, frisoane, cefalee, gât înțepenit, oboseală, dureri musculare și articulare, dar și amețeală. Unele simptome pot fi absente vreme de câteva zile sau chiar luni, după ce victima a fost mușcată!

Cum putem interveni în caz de mușcătura de căpușă?

Este foarte importantă îndepărtarea capuşei cât mai rapid și în întregime. Pentru a realiza acest lucru în bune condiții este nevoie de mănuși (pentru ca să nu existe posibilitatea de contaminare la nivelul mâinilor) și de o pensetă. Se prinde căpușa în întregime cu penseta, cât mai aproape de piele și se trage cu grijă, fără să se răsucească căpușa. După îndepărtarea căpuşei se spală zona cu apă și săpun și se aplică o soluție dezinfectantă pe piele. Căpușa nu se strivește, ci se pune într-un recipient (pentru a fi arătată specialistului); în cazul în care se dorește îndepărtarea acesteia – se aruncă în vasul de toaletă și se trage apa sau se aruncă în foc. În niciun caz nu se va încerca acoperirea căpuşei atașate de piele cu diverse substanțe.

 Ce trebuie să faci să te protejezi

Prevenirea mușcăturii de căpușă este la îndemână oricui și reprezintă calea cea mai bună pentru prevenirea bolilor transmise de acestea.

Iată ce se poate face:

  • Atunci când mergeți în excursii sau în spații cu multă vegetație, purtați haine lungi, care acoperă pielea, și șosete eventual trase peste marginea de jos a pantalonilor;
  • Purtați îmbrăcăminte de culoare deschisă, pentru a putea observa căpușele la timp;
  • Verificați periodic hainele personale și ale prietenilor și periați-vă după mersul pe jos cu o perie specială sau un prosop;
  • Pieptănați-vă și periați-vă părul după ce ați mers pe jos;
  • Depozitați-vă hainele și prosoapele departe de sol în timpul campingurilor sau pe plajă;
  • Folosiți trasee marcate în excursii;
  • Folosiți un insecticid cu formulă chimică pentru căpușe;
  • Întrebați veterinarul ce spray sau ce prafuri trebuie folosite pentru animalele de casă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Transport gratuit in Ploiesti
  • Telefon: 0746.216.034
  • Livrare 24/48 h
  • Produse Certificate
Cosul tau de cumparaturi
Subtotal: 0.00lei  (0 produse)
Coșul tău de cumpărături este gol
Start Shopping!
X