Ce rol are magneziul în organismului

Ce rol are magneziul în organismului

Magneziul este o substanţă minerală esenţială pentru buna funcţionare a organismului uman. Scheletul osos conţine jumătate sau chiar mai mult din cele 25 g de magneziu care sunt în organismul unui matur, aproximativ 1% aflându-se în lichidele din organism, iar restul în muşchi şi în ţesuturile moi.

Acest component mineral se asimilează dificil în intestine şi de la 60% până la 70% din magneziul obţinut din alimentaţie se elimină prin fecale. Dar aceste procente se modifică în funcţie de cantitatea de magneziu conţinută de alimentele consumate.

În cazul unei alimentaţii sărace în magneziu, se asimilează până la 75%. Întrucât magneziul este un component al clorofilei din plante, el se întâlneşte în orice verigă a lanţului alimentar; astfel, orice aliment neprelucrat conţine o cantitate oarecare de magneziu, deşi aceste cantităţi sunt diferite.
Cele mai bogate surse de magneziu sunt seminţele integrale, ca alunele, bobul, germenii de grâu şi cerealele nedecorticate (nedecojite). Măcinarea grâului (înlăturarea cojii şi a straturilor embrionului) înlătură până la 80% din cantitatea de magneziu.

Alte surse alimentare sunt legumele, spanacul, soia, melasa, făina de grâu, crevetele, moluştele, crabii. De asemenea,
în cantităţi mai mici magneziul este conţinut în ficat şi în carnea de vită. Apa dură poate servi drept sursă suplimentară de magneziu şi calciu, însă concentraţia lor în apă diferă mult în funcţie de diferitele zone. Apa obişnuită, de obicei, conţine foarte puţine substanţe minerale de acest fel.

Funcţiile magneziului în organism

Magneziul participă, în calitate de cofactor, la peste 300 de reacţii enzimatice cunoscute, incluse în spectrul activităţii metabolice. Producerea energiei, metabolismul glucozei, oxidarea acizilor graşi şi activarea aminoacizilor, toate au nevoie de magneziu.

Magneziul participă la biosinteza proteinelor (formarea proteinelor organismului), dar şi la transmiterea informaţiei genetice. Concomitent, magneziul participă la transmiterea semnalelor nervoase, sporeşte adaptarea la frig, serveşte drept parte componentă a oaselor şi a smalţului dentar şi, de asemenea, participă la vasodilatare.

Interacţiuni posibile:

– calciul poate reduce cantitatea asimilată de magneziu, întrucât acestea împart între ele sistemul comun de transport în intestine. Raportul dintre cantitatea de calciu şi cea de magneziu în alimentaţie trebuie să fie 2:1;
– cantitatea mare a grăsimilor din alimentaţie poate reduce cantitatea asimilată de magneziu, întrucât acizii graşi formează, împreună cu magneziul, săruri asemănătoare cu săpunul, care nu se asimilează în tractul gastrointestinal;
– alimentele fibroase pot influenţa pierderea unor substanţe minerale, inclusiv a magneziului;
– administrarea suplimentară a acidului folic poate spori necesitatea calciului, din cauza creşterii activităţii enzimelor, care au nevoie de magneziu pentru o activitate normală;
– fierul poate reduce cantitatea de magneziu asimilată în intestine.
– calciferolul (vitamina D) stimulează, într-o măsură oarecare, asimilarea magneziului în intestine, dar, întrucât
acest efect se referă în măsură mai mare la calciu, administrarea suplimentară a calciului poate provoca insuficienţă relativă de magneziu;
– deficitul vitaminei E poate reduce nivelul magneziului în ţesuturi;
– alcoolul, potasiul şi cofeina sporesc pierderea magneziului prin rinichi;
– consumarea cantităţilor mari de zahăr determină creşterea nevoii de magneziu;
– alimentaţia bogată în proteine impune o suplimentare a magneziului, îndeosebi în timpul construcţiei ţesuturilor noi, adică la copii, la cei care practică sportul, la gravide şi la mamele care alăptează.

Sursa Ziarul “Lumina”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Transport gratuit in Ploiesti
  • Telefon: 0746.216.034
  • Livrare 24/48 h
  • Produse Certificate
Cosul tau de cumparaturi
Subtotal: 1,395.50lei  (75 produse)
Detergent ecologic lichid pt. rufe albe si colorate cu lavanda Sonett
2 x 54.00lei
Detergent ecologic pt. spalat vase - lamaie, Sonett
4 x 12.50lei
Gel pentru scos pete Ecover
4 x 20.00lei
Arahide prajite si sarate Rapunzel
5 x 11.50lei
Fusilli din porumb si orez fara gluten dennree
1 x 18.50lei
Crema de Migdale&Tonka Rapunzel
1 x 24.00lei
Merisor Rapunzel
5 x 20.00lei
Solutie universala pentru curatat bucataria Ecover
5 x 15.50lei
Solutie ecologica pt. clatire vase Sonett
1 x 20.00lei
Detergent ecologic pt. spalat vase neutru, Sonett
1 x 12.50lei
Detergent lichid pentru vase cu rodie si lime Ecover
1 x 13.50lei
Caise soft Rapunzl
3 x 27.00lei
Inalbitor rufe ecover
5 x 13.50lei
Mix de nuci prajite si sarate Rapunzel
1 x 16.50lei
Solutie concentratat pentru curatarea grasimilor Ecover
4 x 27.00lei
Pasta de arahide Crocanta cu sare VEGAN Rapunzel
2 x 14.50lei
Detergent ecologic pt. spalat vase - galbenele, Sonett
5 x 12.50lei
Ceai fructe pentru copii Vrac Sonnentor
1 x 13.00lei
Detergent lichid ecologic pentru vase cu lamaie Sodasan
1 x 17.00lei
Samburi de pin Rapunzel
1 x 44.00lei
Pasta de arahide fina VEGAN Rapunzel
2 x 14.50lei
Detergent lichid pentru vase cu aloe vera ecover
2 x 13.50lei
Tablete ecologice pt. masina de spalat vase Sonett
1 x 31.00lei
Detergent lichid ecologic pentru vase cu portocale Sodasan
1 x 17.00lei
Balsam pentru rufe flori de campie Ecover
2 x 17.00lei
Samburi dulci de Caise Rapunzel
4 x 28.50lei
Ketchup cu condimente dennree
1 x 17.00lei
Betigase de Migdale Rapunzel
2 x 18.00lei
Curmale fara samburi Delegt Nour Rapunzel
1 x 14.50lei
Unt de arahide cremos Rapunzel
1 x 14.50lei
Zahar brut din trestie ecologic dennree
3 x 11.50lei
Sare regeneranta ecologica pt. masina de spalat vase Sonett
1 x 14.00lei
Maioneza cu ou dennree
1 x 13.00lei
Subtotal: 1,395.50lei
Vezi coșCheckout
X