Folosirea exclusivă sau abuzivă a pâinii albe

Folosirea exclusivă sau abuzivă a pâinii albe

Grâul este un aliment important pentru hrana omului, uşor de digerat, bogat în proteine, enzime, fermenţi, vitamine şi minerale.

Cu toate acestea, consecinţele nutriţionale care au decurs din introducerea tehnologiei de obţinere a făinii albe (începând din anul 1870) sunt de natură îngrijorătoare, fiind insuficient cunoscute şi înţelese. Încă din secolul al XVIII-lea au fost constatate avantajele folosirii pâinii negre în detrimentul celei albe. În ciuda acestui fapt, consumul de pâine albă a luat proporţii, de-a lungul timpului observându-se că această tendinţă de exagerare poate fi pusă în legătură cu diverse patologii.

Astăzi, superioritatea pâinii negre – din punct de vedere calitativ – constituie un fapt demonstrat. Acest produs de panificaţie conţine tărâţe, celuloză, vitamine, săruri minerale şi un aport caloric redus. Pâinea albă, în schimb, conţine de trei ori mai puţine vitamine şi oligoelemente decât cea integrală, iar magneziu, calciu şi fosfor de cinci ori mai puţin.

Astfel, valoarea nutritivă este mai scăzută, deoarece nu se reţine decât o parte din bobul de grâu (circa 50%), iar în partea albă a făinii rămân cele mai sărăcăcioase elemente nutritive.

După procesul tehnologic de măcinare a grâului, făina albă mai conţine: vitamina B1 – 23%, riboflavină – 20%, nicotinamidă – 19%, piridoxină – 29%, acid pantotenic – 50%, acid folic – 33% şi vitamina E – 14%. De asemenea, şi procentul de minerale scade semnificativ: crom – 13%, mangan – 9%, fier – 19%, cobalt – 13%, cupru – 10–20%, zinc – 17%, molibden – 50% şi magneziu – 17%. În acelaşi timp, conţinutul de fibre este scăzut, autorii fiind unanim de acord că fibrele au o importanţă profilactică şi nutritivă deosebită. Pe de altă parte, absenţa fibrelor celulozice dăunează organismului uman, datorită creşterii colesterolului

În contraindicarea folosirii exclusive a pâinii albe vine şi următorul argument: acest produs de panificaţie conţine aditivi chimici, iar uneori vitamine (medicamente) adăugate în scopul compensării pierderilor. Această practică contravine principiilor medicinii naturiste, deoarece valoarea nutritivă a vitaminelor de semisinteză nu se ridică la nivelul vitaminelor biodisponibile, dizolvate în mod natural în bobul de grâu. Mai mult decât atât, aditivii prezintă un grad ridicat de risc şi incertitudine în ceea ce priveşte reacţiile adverse, pe care le pot induce în timp.

Cu cât făina din care se fabrică pâinea este mai albă la culoare, cu atât deficitul aminoacidic al proteinelor din grâu se accentuează. În consecinţă, aminoacizii esenţiali, inclusiv cei din bobul de grâu, nu pot fi sintetizaţi de organism.

Ori, prin extracţia făinii albe, aceştia sunt îndepărtaţi, lipsind organismul uman de cele mai valoroase elemente plastice. Anumite studii dovedesc modul în care diferenţele dintre făinele cu diverse grade de extracţie se regăsesc în pâine. Astfel, 300 g de pâine albă conferă numai 15 % din necesarul zilnic de tiamină, în vreme ce aceeaşi cantitate de pâine din făină intermediară are un aport de 25% tiamină, iar făina integrală contribuie cu 40%.. În aceeaşi notă mai putem afirma că proteinele din făina albă au o valoare biologică redusă. Făina albă mai este incriminată şi în patogenia cariilor, precum şi în favorizarea constipaţiei, ca o consecinţă majoră a lipsei de fibre.

Extrase din cartea „Alimentaţia echilibrată a omului sănătos”,
Pavel Chirilă, Editura Naţional, Bucureşti, 2007

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Transport gratuit in Ploiesti
  • Telefon: 0746.216.034
  • Livrare 24/48 h
  • Produse Certificate
Cosul tau de cumparaturi
Subtotal: 1,245.20lei  (69 produse)
Crema Tofu Ecologica Fito-Fitt
1 x 5.50lei
Detergent ecologic pt. spalat vase - galbenele, Sonett
1 x 12.50lei
Rasnita Condimente Sonnentor
2 x 7.00lei
Baton din ovaz cu cirese, Ma Baker
1 x 4.50lei
Baton din ovaz cu afine, Ma Baker
1 x 5.00lei
Arahide prajite si sarate Rapunzel
3 x 11.50lei
Crema Choco-amarui VEGAN Rapunzel
2 x 14.00lei
Crema Samba dark VEGAN Rapunzel
3 x 26.00lei
Baton din ovaz cu migdale, Ma Baker
2 x 4.50lei
Baton din ovaz cu ciocolata belgiana, fructe si alune, Ma Baker
1 x 6.00lei
Samburi dulci de Caise Rapunzel
3 x 28.50lei
Baton din ovaz cu mango, Ma Baker
1 x 4.50lei
Ceai De Seara Vrac Sonnentor
1 x 16.00lei
Crema de maini senzitiv cu migdale si unt de Shea Lavera
2 x 16.00lei
Unt de arahide cremos Rapunzel
3 x 14.50lei
Deo Roll-on Fresh Lavera
1 x 26.00lei
Baton din ovaz cu ciocolata belgiana si caramel, Ma Baker
1 x 6.00lei
Sampon pentru volum si forta Lavera
1 x 21.00lei
Samburi de pin Rapunzel
3 x 44.00lei
Crema de nuca nougat Tiger Rapunzel
3 x 19.00lei
Pasta de dinti cu menta VEGANA Lavera
1 x 13.00lei
Solnita Condimente Sonnentor
1 x 6.00lei
Mix de nuci prajite si sarate Rapunzel
1 x 16.50lei
Baton din ovaz cu nuca Pecan, Ma Baker
1 x 5.00lei
Caju prajit si sarat Rapunzel
2 x 16.60lei
Migdale prajite si sarate Rapunzel
1 x 16.50lei
Crema de Migdale VEGAN Rapunzel
3 x 29.00lei
Pasta de dinti cu echinaceea si propolis Lavera
1 x 11.00lei
Gem de arahide fin cu sare VEGAN Rapunzel
2 x 14.50lei
Crema Samba alune&ciocolata Rapunzel
3 x 26.00lei
Baton din ovaz cu cocos, Ma Baker
1 x 4.50lei
Pasta Susan Tahin VEGAN Rapunzel
1 x 16.00lei
Deo Roll-on Bazis Sensitiv cu Aloe Vera Lavera
1 x 27.00lei
Crema de alune Nougat Rapunzel
1 x 23.00lei
Caise soft Rapunzl
1 x 27.00lei
Caise intregi dulci fara samburi DEMETER Rapunzel
1 x 27.00lei
Curmale fara samburi Delegt Nour Rapunzel
1 x 14.50lei
Crema alune VEGAN Rapunzel
1 x 29.00lei
Betigase de Migdale Rapunzel
4 x 18.00lei
Pasta de arahide Crocanta cu sare VEGAN Rapunzel
1 x 14.50lei
Smochine soft Rapunzel
2 x 23.00lei
Pasta de arahide fina VEGAN Rapunzel
2 x 14.50lei
Subtotal: 1,245.20lei
Vezi coșCheckout
X