Aronia „Chokeberry” fructul cu multe talente

Aronia „Chokeberry” fructul cu multe talente

Aronia este un “pionier” în domeniul sănătăţii. Dintre toate fructele de acest gen, aronia are de departe cea mai mare cantitate de antocianine, cărora le-au fost atribuite un număr de efecte benefice sănătăţii.

aronia2Aronia – pigmentii puri sunt un adevărat cocktail de sănătate. Strămoşii noştri ştiau deja că astfel de plante sunt sănătoase. Totuşi, acest factor care le face să fie atât de sănătoase nu a fost cercetat ştiinţific până de curând. Mai presus de toate sunt pigmenţii albaştri şi roşii – antocianinele. Ei apar în concentraţii relativ mari la astfel de fructe. Sunt bogaţi în antioxidanţi naturali şi pot avea o mulţime de efecte sănătoase.

Aronia, care nu este foarte cunoscută în Germania şi nici în România, este cap de listă în cadrul fructelor sănătoase de acest tip: nici un alt fruct nu are o concentraţie atât de mare de antocianine precum aronia. De exemplu, afinele, care sunt considerate foarte sănătoase, conţin 705 mg de antocianine la 100g. Pe de altă parte, aronia are 2147 mg de antocianine la 100 g – aproape de 3 ori mai mult (vezi tabelul). Antocianinele au un efect antioxidant puternic, ceea ce le face protectoare bune ale celulelor şi pot lega radicalii liberi, care sunt responsabili pentru multe boli ce apar odată cu înaintarea în vârstă.

Studiile medicale au dezvăluit beneficiile ei în sănătate.

aronia3O mulţime de studii cu aronia au demonstrat efectele protective pentru ficat şi stomac, precum şi proprietăţi anti-inflamatorii. Experimentele au dovedit că aronia are efect împotriva bacteriilor şi a viruşilor. De asemenea, demonstrează activitate anti-mutagenică. Ingredientele din fructele de aronia de culoare grena neutralizează anumite toxine, protejând astfel ficatul. Par a avea şi un efect imunostimulator, inhibând creşterea celulelor anumitor tipuri de cancer. În prevenirea şi tratarea diabetului, aronia echilibrează nivelul zahărului din sânge. Aronia are un efect pozitiv asupra aparatului cardiovascular şi reduce depunerile de colesterol de pe vasele de sânge, prin “curăţarea” venelor.

În plus, ingredientele din aronia pot regla colesterolul LDL şi HDL.

Într-un articol din revista “Pharmacological Research”, oameni de ştiinţă de la departamentul de psihiatrie psihosomatică şi psihoterapie de la Universitatea din Regensburg susţin că aceşti coloranţi din aronia pot ajuta şi la combaterea Parkinsonului şi a depresiei, şi pot fi folosiţi şi în prevenirea lor. Prin urmare, aronia este de un interes medical şi nutriţional ridicat.

Din ce este făcută aronia – proprietăti sănătoase şi curative

Fructele sălbatice sunt foarte sănătoase. Ne oferă un pachet echilibrat de vitamine, minerale şi reglează PH-ul. Unele fructe, cum ar fi aronia, conţin fibră de pectină necesară în diete, care are grijă de intestine. Zahărul natural din fructele sălbatice este mai sănătos decât fructoza şi glucoza. Aronia şi unele fructe asemănătoare conţin dulceaţa sorbitolului, un înlocuitor al zahărului potrivit pentru diabetici. Sorbitolul este o alegere mai bună decât zahărul normal şi din punct de vedere al sănătăţii orale, previn cariile. În ultimii 20 de ani, proprietăţile coloranţilor din aceste fructe au fost studiate şi din punct de vedere ştiinţific. Cercetările medicale şi nutriţionale au relevat o imagine mai completă a potenţialului uimitor din punct de vedere al sănătăţii a acestor substanţe extrase din plante. Dintre toate fructele comestibile, aronia conţine cea mai mare cantitate de antocianine şi flavonoizi.

Coloranti vegetali – dau culoare şi sunt sănătoşi.

Culorile albastru şi roşu naturale din aronia – antocianine – aparţin unui grup de polifenoli. Buna reputaţie a vinului roşu împotriva atacurilor de cord şi a infarctului miocardic se bazează pe efectul antocianinelor. Antocianinele sunt bioactive, stimulând o mulţime de procese vitale. Aceşti coloranţi au obţinut o anumită faimă: neutralizează radicalii liberi.

Antioxidanti împotriva radicalilor liberi.

aronia1Aceşti radicali liberi sunt capabili de a produce agenţi de anti-îmbătrânire. Chimicalele dăunătoare şi toxinele din mediu, dar şi propriile produse metabolice ale corpului care iau naştere în timpul efortului fizic, de exemplu, ne împovărează corpul cu radicali liberi. Tot aceştia pot conduce, în cele din urmă la mutaţii, cauzând cancer. După cum deja ştim, antocianinele au un rol important în prevenirea atacurilor de cord şi chiar a anumitor forme de cancer. Ele protejează corpul împotriva aterosclerozei, bolilor cardio-vasculare şi alte boli ce apar odată cu vârsta înaintată, cum ar fi diabetul de tipul al II-lea, Alzheimer, reumatism şi artrită.

Fructele de aronia sunt robuste şi pot rezista la temperaturi de sub -35° C.

Aronia provine din America de Nord iar indienii deja ştiau de existenţa ei, folosind-o ca remediu. Mai târziu, a fost adusă în Europa de către un cultivator rus, Mitchurin. El a făcut numeroase experimente cu acest fruct. Ulterior, fructul a fost plantat pe arii extinse ale fostei Uniuni Sovietice, îndeosebi pentru faptul că această plantă poate rezista frigului. În Uniunea Sovietică, precum şi în alte ţări estice, fructele erau folosite pe post de coloranţi naturali şi pentru industria farmaceutică dar şi ca “hrană” pentru cosmonauţi. În Rusia este folosit şi în ziua de azi ca un remediu tradiţional remarcabil, care întăreşte sistemul imunitar prin intermediul intestinelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Transport gratuit in Ploiesti
  • Telefon: 0746.216.034
  • Livrare 24/48 h
  • Produse Certificate
Cosul tau de cumparaturi
Subtotal: 0.00lei  (0 produse)
Coșul tău de cumpărături este gol
Start Shopping!
X