Folosirea exclusivă sau abuzivă a pâinii albe

Folosirea exclusivă sau abuzivă a pâinii albe

Grâul este un aliment important pentru hrana omului, uşor de digerat, bogat în proteine, enzime, fermenţi, vitamine şi minerale.

Cu toate acestea, consecinţele nutriţionale care au decurs din introducerea tehnologiei de obţinere a făinii albe (începând din anul 1870) sunt de natură îngrijorătoare, fiind insuficient cunoscute şi înţelese. Încă din secolul al XVIII-lea au fost constatate avantajele folosirii pâinii negre în detrimentul celei albe. În ciuda acestui fapt, consumul de pâine albă a luat proporţii, de-a lungul timpului observându-se că această tendinţă de exagerare poate fi pusă în legătură cu diverse patologii.

Astăzi, superioritatea pâinii negre – din punct de vedere calitativ – constituie un fapt demonstrat. Acest produs de panificaţie conţine tărâţe, celuloză, vitamine, săruri minerale şi un aport caloric redus. Pâinea albă, în schimb, conţine de trei ori mai puţine vitamine şi oligoelemente decât cea integrală, iar magneziu, calciu şi fosfor de cinci ori mai puţin.

Astfel, valoarea nutritivă este mai scăzută, deoarece nu se reţine decât o parte din bobul de grâu (circa 50%), iar în partea albă a făinii rămân cele mai sărăcăcioase elemente nutritive.

După procesul tehnologic de măcinare a grâului, făina albă mai conţine: vitamina B1 – 23%, riboflavină – 20%, nicotinamidă – 19%, piridoxină – 29%, acid pantotenic – 50%, acid folic – 33% şi vitamina E – 14%. De asemenea, şi procentul de minerale scade semnificativ: crom – 13%, mangan – 9%, fier – 19%, cobalt – 13%, cupru – 10–20%, zinc – 17%, molibden – 50% şi magneziu – 17%. În acelaşi timp, conţinutul de fibre este scăzut, autorii fiind unanim de acord că fibrele au o importanţă profilactică şi nutritivă deosebită. Pe de altă parte, absenţa fibrelor celulozice dăunează organismului uman, datorită creşterii colesterolului

În contraindicarea folosirii exclusive a pâinii albe vine şi următorul argument: acest produs de panificaţie conţine aditivi chimici, iar uneori vitamine (medicamente) adăugate în scopul compensării pierderilor. Această practică contravine principiilor medicinii naturiste, deoarece valoarea nutritivă a vitaminelor de semisinteză nu se ridică la nivelul vitaminelor biodisponibile, dizolvate în mod natural în bobul de grâu. Mai mult decât atât, aditivii prezintă un grad ridicat de risc şi incertitudine în ceea ce priveşte reacţiile adverse, pe care le pot induce în timp.

Cu cât făina din care se fabrică pâinea este mai albă la culoare, cu atât deficitul aminoacidic al proteinelor din grâu se accentuează. În consecinţă, aminoacizii esenţiali, inclusiv cei din bobul de grâu, nu pot fi sintetizaţi de organism.

Ori, prin extracţia făinii albe, aceştia sunt îndepărtaţi, lipsind organismul uman de cele mai valoroase elemente plastice. Anumite studii dovedesc modul în care diferenţele dintre făinele cu diverse grade de extracţie se regăsesc în pâine. Astfel, 300 g de pâine albă conferă numai 15 % din necesarul zilnic de tiamină, în vreme ce aceeaşi cantitate de pâine din făină intermediară are un aport de 25% tiamină, iar făina integrală contribuie cu 40%.. În aceeaşi notă mai putem afirma că proteinele din făina albă au o valoare biologică redusă. Făina albă mai este incriminată şi în patogenia cariilor, precum şi în favorizarea constipaţiei, ca o consecinţă majoră a lipsei de fibre.

Extrase din cartea „Alimentaţia echilibrată a omului sănătos”,
Pavel Chirilă, Editura Naţional, Bucureşti, 2007

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Transport gratuit in Ploiesti
  • Telefon: 0746.216.034
  • Livrare 24/48 h
  • Produse Certificate
Cosul tau de cumparaturi
Subtotal: 302.00lei  (15 produse)
Crema de maini senzitiv cu migdale si unt de Shea Lavera
3 x 16.00lei
Deo Roll-on Bazis Sensitiv cu Aloe Vera Lavera
1 x 27.00lei
Sampon si gel de dus Neutral pentru copii Lavera
1 x 21.00lei
Ceai Frunze de Maslin Plic Sonnentor
1 x 13.00lei
Ceai Crușin Scoarță doze AdNatura
2 x 2.50lei
Balsam de buze clasic cu aloe vera Lavera
1 x 12.50lei
Pasta de dinti cu echinaceea si propolis Lavera
1 x 11.00lei
Balsam calmant dupa barbierit Lavera
2 x 25.00lei
Băutură BIO din pulbere de migdale, Ecomil
1 x 96.00lei
Mac albastru Rapunzel
1 x 12.50lei
Linte verde in doza Rapunzel
1 x 6.00lei
Subtotal: 302.00lei
Vezi coșCheckout
X
http://raidnatura.ro/xena-diadiktyaka-kazino-choris-taftopoiisi-gia-ellines-paiktes-to-2025/