Despre medicamentele cu eliberare modificată

Despre medicamentele cu eliberare modificată

Auzim despre unele medicamente că se găsesc sub formă retard, cu eliberare modificată, cu eliberare prelungită sau sub formă de depozit. Medicamentele sunt substanţe utilizate pentru prevenirea, diagnosticarea sau tratarea (ameliorarea sau vindecarea) unor boli. Pentru a fi administrate, medicamentele se prezintă sub diferite forme farmaceutice: soluţii, comprimate, capsule, pulberi etc.

În ultimele decenii, pe lângă formele farmaceutice clasice au apărut noi sisteme farmaceutice sau dispozitive de administrare
a substanţelor medicamentoase. Formele medicamentoase cu eliberare modificată sunt realizate prin combinarea substanţei active cu alte substanţe care se descompun lent în organism sau limitează eliberarea substanţei active, cum ar fi substanţele pe bază de celuloză şi polimerii.

Acestea se numesc “sisteme pentru eliberare controlată”. Cu ajutorul acestor forme farmaceutice cu eliberare modificată ale medicamentelor se realizează o eliberare lentă a substanţei sau substanţelor active, cel mai adesea, pe parcursul mai multor ore. Aceasta reduce numărul de administrări de medicament pe care pacientul trebuie să le facă zilnic.

Un aspect important legat de eficienţa unui tratament medicamentos îl constituie modul de administrare corectă a acestuia.
A lua un tratament fără o recomandare din partea medicului poate avea consecinţe nedorite pentru sănătate.

Pentru administrarea pe cale orală, sub forme medicamentoase cu eliberare modificată se găsesc, la ora actuală, multe dintre medicamentele utilizate în tratamentul diferitelor afecţiuni cronice frecvent întâlnite: antihipertensive (betablocante: Propranolol, Metoprolol; blocante de canale de calciu: Nifedipina, Diltiazem), antiinflamatoare nesteroidiene (Indometacin, Diclofenac), antiastmatice (Teofilina), analgezice (Morfina, Dihidrocodeina). Există sisteme cu eliberare modificată şi pentru a administra diferite substanţe medicamentoase pe alte căi: plasturi (cu Nicotină, cu Nitroglicerină) pentru administrare cutanată, pompe cu insulină implantabile subcutanat.

Unul dintre medicamentele foate frecvent utilizate, care se eliberează fără prescripţie medicală, este Diclofenac, un medicament cu puternice efecte antiinflamatoare şi antalgice. Diclofenac, sub formă farmaceutică de tip clasic, se prezintă sub formă de comprimate care conţin 25 sau 50 mg de substanţă activă şi care trebuie administrate de 2-3 ori pe zi. În ultimii ani a apărut în farmacii Diclofenac sub formă farmaceutică de tip retard sau cu eliberare modificată, în care comprimatele conţin 75 mg de substanţă activă şi trebuie administrate de 1-2 ori pe zi sau comprimatele conţin 100 mg de substanţă activă şi trebuie administrate o dată pe zi. Pentru a nu se greşi doza administrată dintr-un medicament, mai ales când este vorba de medicamentele care se eliberează fără prescripţie medicală, înainte de administrare este necesară recomandarea medicului.

Unul dintre principalele avantaje ale medicamentelor care se găsesc sub forme farmaceutice cu eliberare modificată îl constituie administrarea mai puţin frecventă, ceea ce creşte complianţa la tratament (uşurinţa pacientului în a respecta tratamentul medicamentos recomandat).

Cu ajutorul acestor forme farmaceutice absorbţia substanţelor medicamentoase va fi mai eficientă, vor fi diminuate efectele adverse ale tratamentului, va scădea acumularea în cazul utilizării cronice, vor dispărea fluctuaţiile efectului tratamentului, iar tratamentul va fi mai eficient. Progresele care se realizează în formele farmaceutice şi sistemele de transport şi cedare a substanţelor medicamentoase contribuie la creşterea performanţei terapeutice şi la îmbunătăţirea siguranţei clinice a tratamentelor administrate. Astfel, nu mai este valabil despre un medicament că trebuie administrat de trei ori pe zi.

De aceea, orice tratament medicamentos trebuie administrat conform recomandării medicului.

dr. Cristina Mihaela Ghiciuc, medic specialist medicină de familie, membru AMFOR
(Asociaţia Medicilor şi Farmaciştilor Ortodocşi Români)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Transport gratuit in Ploiesti
  • Telefon: 0746.216.034
  • Livrare 24/48 h
  • Produse Certificate
Cosul tau de cumparaturi
Subtotal: 0.00lei  (0 produse)
Coșul tău de cumpărături este gol
Start Shopping!
X