Kiwi: beneficii și contraindicații

Kiwi: beneficii și contraindicații

Yang Tao, fructul originar din China sau “agrișa chinezească”, așa cum s-a numit din 1960 fructul pe care în prezent îl numim kiwi, are o istorie lungă de mai bine de 700 de ani. Istoria „europeană” a fructului a început în Valea Ghang Kiang, din Sud-Estul Chinei, de unde în anul 1847 un membru al Societății Regale de Horticultură din Marea Britanie a trimis primele semințe în afara granițelor țării de origine. În 1906 a fost plantată și în Noua Zeelandă unde a rodit prima dată în 1910. Aici fructul a fost „rebotezat” cu numele de astăzi, după numele păsării naționale, probabil datorită asemănării ca formă și culoare. Astăzi kiwi se cultivă în Noua Zeelandă, SUA, Italia, Japonia, Franța, Grecia, Spania, Australia și Chile.

Kiwi este fructul cu cele mai multe substanțe nutritive din categoria fructelor importante şi conține mai multă vitamina C decât o portocală. Semințele de Kiwi sunt cele ce încorporează toți nutrienții: proteine, vitamine, minerale.

Deși este un fruct foarte dulce, kiwi are un conținut foarte scăzut de calorii (aproximativ 60 de calorii la 100 de grame) și este un fruct ideal pentru dietele stricte, ca gustare  care se poate mânca dimineață sau după amiază.

Iată o serie de beneficii pe care le aduce consumul regulat de kiwi:

1.Sunt o excelentă sursă de fibre, care ajută la curățarea colonului de toxine și la reducerea apariției cancerului de colon. Ele ajută și la scăderea nivelului colesterolului, ceea ce duce implicit la reducerea riscului producerii unui atac de cord. În plus, fructele bogate în fibre, ca și kiwi, îi ajută pe bolnavii de diabet să țină glicemia sub control.

  1. Consumul acestor fructe este un mod delicios de a-ți păstra inima sănătoasă. Dacă mănânci câteva kiwi pe zi, reduci riscul formării cheagurilor de sânge și cantitatea de grăsime (trigliceridele) din sânge. Fructele au același efect ca și aspirina, numai că cea din urmă poate provoca ulcer.
  2. Conferă protecție contra astmului și altor afecțiuni respiratorii, datorită conținutului mare de vitamina C. Într-un kiwi se găsește mai multă vitamina C decât într-o portocală.
  3. Este bun și pentru ochi: ajută organismul să lupte contra degenerării oculare. Oftalmologii au ajuns la concluzia că, mâncând 3 sau mai multe fructe pe zi, reduci cu 36% riscul de apariție a degenerării oculare.
  4. Fitonutrienţii din kiwi ne protejează ADN-ul. Acest fruct i-a fascinat pe cercetători prin capacitatea lui de a apăra ADN-ul de bombardamentul radicalilor liberi. Kiwi este o sursă importantă de fitonutrienţi și antioxidanți – substanțe care întârzie îmbătrânirea celulelor. Unii spun că și coaja este foarte bogată în nutrienți și că, dacă o speli și îndepărtezi puful, o poți mânca fără probleme.
  5. Kiwi mai conține alți doi antioxidanți: vitamina E și A. Vitamina E conferă sănătate pielii și grăbește vindecarea anumitor boli de piele și răni.
  6. Cine are lipsa de potasiu, magneziu și fosfor este bine să mănânce tot kiwi.
  7. Conținutul mare de vitamina C previne artrita și ateroscreloza și întărește sistemul imunitar.

Alte beneficii pe care le are kiwi

Fructul ajută procesul de digestie cu anumite enzime, care dizolvă proteinele; ține sub control tensiunea arterială, pentru că are un nivel ridicat de potasiu; datorită conținutului mare de vitamina C, stimulează sistemul imunitar; pentru că are un indice glicemic foarte scăzut și multe fibre, fibrele pe care le conține ajută la eliminarea toxinelor din tractul intestinal.

Contraindicații – kiwi

Chiar și având numeroase beneficii, fructul kiwi are și câteva contraindicații. Unele persoane sunt alergice sau au o intoleranță, semințele din kiwi pot cauza probleme în cazul persoanelor care suferă de diverticulită și, dacă este consumat în exces, poate provoca probleme la nivel intestinal, tocmai pentru că are un efect laxativ.

Kiwi poate provoca reacții alergice

De exemplu, unii oameni se pot confruntă cu reacții alergice datorate consumului de kiwi. De aceea este important să fim atenți atunci când mâncăm acest fruct, pentru că multe persoane care l-au consumat în cantități mari au raportat diferite tipuri de alergii.

Roșeață și umflături

Potrivit studiilor, există dovezi care arată că un consum excesiv de kiwi poate duce la umflătură, că rezultat al acumulurarii de lichide. Anafilaxia (o reacție alergică severă, care survine brusc) poate, de asemenea, să se declanșeze la persoanele care mănâncă prea mult kiwi. Erupțiile, roșeață pe piele și urticaria sunt, de asemenea, comune în cazul consumului excesiv de kiwi, care poate provoca și iritații locale la nivelul gurii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Transport gratuit in Ploiesti
  • Telefon: 0746.216.034
  • Livrare 24/48 h
  • Produse Certificate
Cosul tau de cumparaturi
Subtotal: 0.00lei  (0 produse)
Coșul tău de cumpărături este gol
Start Shopping!
X