Sistemele de aer condiţionat şi poluarea de interior

Sistemele de aer condiţionat şi poluarea de interior

 În ultimii 20-30 de ani s-a modificat stilul de viaţă, ceea ce a condus la modificarea mediului ambiental din interiorul locuinţelor sau la locul de muncă. Astfel mediul din interior, prin sistemele de aer condiţionat moderne constituie în prezent o sursă de alergeni şi substanţe toxice.

Dezvoltarea industrială şi schimbarea stilului de viaţă a condus şi la o modificare a mediului ambiant, nu numai cel exterior, ci şi cel din interior. Mediul de interior, în special cel de acasă, constituie o importantă sursă de alergeni şi substanţe toxice, care pot conduce la exacerbări ale bolilor alergice, în special ale astmului bronşic. Locuinţele moderne sunt concepute astfel încât să asigure o izolare termică ridicată, uneori chiar în detrimentul calităţii aerului inspirat. Pe măsură ce s-a modificat structura locuinţelor, s-au schimbat şi activităţile de interior. De asemenea, metodele de curăţenie a locuinţelor, prin utilizarea unor agenţi chimici şi a aspiratoarelor cu vacuum, adaugă noi factori de risc în mediul de interior.

Aerul condiționat, riscuri și beneficii

Nu cu mulți ani în urmă, aerul condiționat era un lux pe care și-l permiteau doar cei privilegiați. În prezent acesta este întâlnit în mod normal, atât în sistemul de transport public, cât și în birouri. Aerul condiționat face parte, chiar dacă vrem sau nu, din viață noastră. Din păcate, temperaturile extrem de scăzute și întreținerea lor defectuoasă pot duce la probleme de sănătate, care declanșează afecțiuni comune, dar și boli grave.

Beneficiile folosirii aerului condiționat

Căldura extremă are un impact negativ asurpa intelectului și asupra activității fizice, iar aerul condiționat poate reprezenta un mod de a rectifică aceste inconveniente.

Printre avantajele utilizării aerului condiționat se numără:

  • îmbunătățirea nivelului de confort la locul de muncă, dar și în alte locuri
  • creșterea performanței la locul de muncă
  • stimularea activității fizice și intelectuale
  • temperatura mai mică reduce prezența insectelor și a paraziților
  • scade posibilitatea unei persoane de a transpiră sau de a se deshidrata
  • un sistem curat de aer condiționat ajută la excluderea alergenilor externi, cum ar fi polenul
  • dacă aparatul de aer condiționat este calitativ și bine întreținut, se va reînnoi și îmbunătăți calitatea aerului din încăpere.

Riscuri

  • Schimbările bruște de temperatura și umiditate afectează sistemul respirator
  • Are efect de uscare a pielii și a mucoaselor
  • Contribuie la poluarea fonică
  • Aerul recirculat poate contribui la transmiterea facilă a bolilor infecțioase respiratorii
  • Acarienii și fungii din aer pot cauza reacții alergice
  • Aerul condiționat este asociat cu rinită cronică, faringită, iritația gâtului și răgușeală
  • Aerul condiționat poate accentua afecțiunile oculare, cum ar fi conjunctivita și blefarita și cauzează probleme pentru purtătorii de lentile de contact.

Infecții bacteriene

      Utilizarea aerului condiționat poate crea umiditatea și condițiile necesare pentru dezvoltarea a mai multor tipuri de bacterii care sunt periculoase pentru om. Suprafeţele sistemelor de aer condiţionat care rămân permanent umede constituie un execelent mediu de creştere pentru diferite microorganisme.

Pe anumite piese din interiorul aerului condiționat se formează condens și se pot dezvolta microorganisme și mucegaiuri. Acestea sunt răspândite în toată casa prin sistemul central de ventilație al aerului condiționat.Persoanele care suferă de boli respiratorii cum ar fi bronșită sau astmul, pot face infecții pulmonare serioase, pot avea respirația scurtată, șuierătoare, dar și alte simptome severe. O explicaţie a apariţiei acestor simptome ar fi sistemele de ventilaţie de tip aer condiţionat sau umidificatoarele care diseminează aerosoli contaminaţi în aerul din interiorul clădirilor. De asemenea, prezenţa igrasiei şi a mucegaiurilor se corelează cu creşterea riscului de simptome respiratorii şi exacerbări ale astmului bronşic.

Sistemele de aer condiţionat care utilizează aerul rece reprezintă un factor de risc pentru apariţia sau agravarea afecţiunilor alergice sau iritative respiratorii. Ocupanţii clădirilor care dispun de ventilaţie prin sisteme de aer condiţionat raportează o creştere a simptomelor în interiorul acestor clădiri comparativ cu cei care locuiesc sau muncesc în clădiri care beneficiază de ventilaţie naturală, fapt demonstrat în mai multe studii. Simptomele menţionate au fost: dificultăţi de respiraţie, uscăciunea mucoaselor cu fenomene iritative, iritaţie a pielii, cefalee, astenie marcată.

Specialiștii avertizează că aerul din interior ar putea fi mult mai poluat decât cel din exterior cu bacterii, mucegaiuri, polen, virusuri și păr de animale. Întrucât oamenii petrec marea majoritate a timpului în interior, acest inconvenient amplifică riscul agravării unor condiții, în cazul persoanelor cu boli respiratorii și cardiovasculare. De aceea este necesar să se reducă, prin aerisirea constantă a încăperilor, poluanții atmosferici din interior.

Recomandări pentru prevenirea apariției bolilor asociate cu folosirea aerului condiționat

Riscul apariției bolilor poate fi redus prin:

  • menținerea în condiții corespunzătoare a aparatelor de aer condiționat și verificarea lor, periodică, de către un profesionist
  • ventilarea regulată a spațiilor cu aer condiționat
  • instalarea și întreținerea profesională este recomandată pentru ambele unități individuale și sistemele centralizate.
  • păstrarea unei temperaturi în încăperi între 21-25 de grade celsius
  • menținerea umidității între 60-70%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Transport gratuit in Ploiesti
  • Telefon: 0746.216.034
  • Livrare 24/48 h
  • Produse Certificate
Cosul tau de cumparaturi
Subtotal: 0.00lei  (0 produse)
Coșul tău de cumpărături este gol
Start Shopping!
X