Stilul corect de viață se educă!

Stilul corect de viață se educă!

Învățați de la Natură căci ea nu minte niciodată!

Primul pas… educatia prescolarã

După educarea în familie, „în cei 7 ani de acasă”, în prezent 6 ani cum se preconizează prin anul pregătitor, învăţământul primar trebuie restructurat în sensul dezvoltării imaginaţiei şi creativităţii copiilor.

Cu alte cuvinte, în loc de memorare şi reproducerea noţiunilor trebuie să ne bazăm pe raţionamente şi conexiuni logice. De altfel, am observat la copii, chiar de vârstă preşcolară, din ce în ce mai mult o evoluţie în gândire, nu în sensul „Copiii spun lucruri trăsnite”, ci adevăruri spontane, având raţionamente premature, logice, de care adulţii rămân surprinşi. Dezvoltarea şi stimularea inteligenţei native va trebui să stea la baza învăţământului din primii ani.

Școala și modelele

În perioadele de dezvoltare intelectuală a copiilor şi adolescenţilor consider că este bine să se prezinte adevărate modele de oameni cu caractere mari, oameni cu personalităţi adevărate.

Bineînţeles că nu este vorba de „top-modele” care dispar odată cu moda, ci de vârfuri care au condus omenirea spre progres în artă, în ştiinţă, în morală, în conduită. Încet, încet, după ce vor urma calea acestor modele, copiii şi tinerii trebuie să-şi creeze propriul lor model pentru viaţă, desprinzându-se de modelul ales pentru că: „La umbra marilor arbori nu crește nici măcar iarba”.

Nu cred în „standarde de frumuseţe” care sunt efemere şi se ofilesc mai repede decât o floare tăiată pusă într-o vază de flori. Standardul frumuseţii trebuie privit ca o plantă vie, cu rădăcină, tulpină, flori şi fructe. Rădăcina este baza, respectiv copilăria, tulpina este adolescenţa, floarea este tinereţea iar fructul este maturitatea.

Natura – cel mai bun model

Cu cât vom fi mai aproape de Natură, adică de Creaţie şi de Creator, vom înţelege mai profund viaţa şi calea pe care trebuie s-o urmăm pentru a fi fericiţi. „Natura nu minte niciodată” spunea Mihai Eminescu. Cunoscând legile nescrise ale Naturii, perfecţiunea ei inimitabilă, ne vom da seama că nu ne putem substitui Creatorului iar „Creaţiile noastre” nu vor fi decât nişte kitch-uri, nişte pitici de ipsos violent vopsiţi. Acest lucru trebuie să-l înţeleagă şi copilul şi savantul. Aşa vom reuşi.

…Din nou familia

Modelele cele mai apropiate trebuie să le regăsim tot în familie. Familia este piatra de temelie. Dacă în familie există armonie, pace, iubire, copiii vor fi mai sănătoşi, mai înţelepţi, iar în familiile lor va fi la fel. Totuşi, să ţinem cont că starea de sănătate şi alte caracteristici ale noastre, după cercetările actuale, sunt determinate doar 20% de zestrea genetică. Restul se dobândeşte treptat, prin respectarea regulilor de viaţă, pe plan material şi spiritual. Deci, stilul corect de viaţă se educă!

Ovidiu Bojor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Transport gratuit in Ploiesti
  • Telefon: 0746.216.034
  • Livrare 24/48 h
  • Produse Certificate
Cosul tau de cumparaturi
Subtotal: 0.00lei  (0 produse)
Coșul tău de cumpărături este gol
Start Shopping!
X