Ne pare rau, cosul de cumparaturi este gol.
Prin conţinutul ridicat în polivitamine şi alte substanţe bioactive, cătina albă a devenit o sursă vegetală foarte mult cercetată pe plan mondial, în vederea valorificării atât la nivel industrial, cât şi casnic. Sectoarele de aplicabilitate a produselor din cătină sunt foarte diverse, folosind, în primul rând, fructele (proaspete sau uscate), precum ş alte organe ale plantelor (frunze, muguri, seminţe scoarţă). Prin aceste produse se pun în valoare componentele biochimice din plante care s-a dovedit a avea efecte spectaculare în medicina umană şi veterinară, în industria alimentară, cosmetică şi zootehnie.
În tratamentele medicale, cătina albă se administrează, atât intern, cât şi extern, sub diferite forme: infuzii, decocturi, sucuri, siropuri, miere, uleiuri sau fructe proaspete şi uscate, toate cu eficienţă ridicată în tratamentele preventive şi curative ale diferitelor boli.
Nu se poate neglija faptul că, în ultimul timp, cătina a devenit o mare speranţă de vindecare pentru foarte multe persoane cu boli grave. Rezultatele clinice obţinute cu derivatele din cătină constituie o garanţie ştiinţifică a eficienţei acestui minunat dar al naturii pentru tămăduirea multor afecţiuni.
– infuzia de cătină: se prepară din două linguriţe fructe sfărâmate la 250 ml apă clocotită; se infuzează acoperit până la răcire, se strecoară şi se beau două-trei căni pe zi, după mesel principale, ca sursă importantă de vitamine, cu efecte în combaterea unor boli ca scorbut, hepatită epidemică şi cronică, gripe, nevroze, astenie, diaree reumatism, gută, stări de convalescenţă, lipsa poftei de mâncare şi unele boli de piele;
– infuzia din amestec de cătină, soc, urzică şi coada-calului, din care se consumă câte două căni pe zi, într-o cură de 1-2 săptămâni, având efecte energizante şi depurative la persoane anemice, mai ales în timpul sezonului de iarnă;
– decoctul din două linguri fructe zdrobite la 500 ml apă; se fierbe 2-3 minute, se infuzează 25-30 de minute, se îndulceşte cu miere de albine şi se beau două căni pe zi, fracţionate în înghiţituri rare, pentru tratarea aterosclerozei, pentru dureri de stomac şi ulceraţii ale pielii;
– uleiul de cătină se prepară din fructe uscate şi ultrafin pulverizate, care se amestecă cu o cantitate egală de ulei de floarea soarelui. După 24 şi 48 de ore se îmbogăţeşte uleiul cu încă 50% din doza de fructe. Se strecoară prin pânză deasă, se conservă la loc răcoros şi întunecat şi se consumă astfel: la copiii peste vârsta de 1 an se dau câte 5 picături de 3 ori pe zi; la adulţi se administrează în cure de câte o lună, de două-trei ori pe an, consumând câte 20- 60 de picături de trei ori pe zi, în funcţie de stadiul maladiei şi de reactivitatea organismului. Dacă se folosesc fructele proaspete sau congelate, se face o presare prin centrifugare şi apoi separarea fazei apoase, obţinând un ulei foarte bogat în polivitamine (A, C, E).
– brânza de cătină se prepară din 100 g brânză proaspătă, care se amestecă cu 125 ml suc din fructe de cătină şi 15 g miere polifloră. Se consumă în tratamentul bolilor digestive, hepatice, diabetice, renale şi circulatorii, precum şi la persoanele cu obezitate şi celulită.
– fructele proaspete sau conservate prin congelare (25/50 g pe zi), precum şi fructele uscate şi măcinate fin (5-10 g pe zi) se
consumă la intervale de 2-3 zile, având efecte în avitaminoze, hipovitaminoze, convalescenţe şi pentru creşterea rezistenţei la eforturi fizice şi intelectuale, la sportivii de performanţă, alpinişti, metalurgişti, mineri, militari şi la lucrătorii care muncesc în condiţii de temperaturi extreme.
– infuzie concentrată, din 200 g fructe la 1 litru apă clocotită, care se strecoară în apa de baie;
– cataplasme din fructe proaspete, care se lasă în apă timp de 24 ore, într-un vas acoperit, după care se zvântă două ore şi se
zdrobesc, obţinând o pastă. Aceasta se aplică pe o bucată de tifon umezită cu apă caldă şi se pune timp de 2-3 ore pe zonele dureroase provocate de reumatism cronic;
– uleiul de cătină, separat prin presarea fructelor proaspete, este bogat în carotenoizi şi vitamine liposolubile şi se foloseşte cu eficienţă în prevenirea şi tratarea unor afecţiuni ale pielii (eczeme, plăgi, infecţii, arsuri, degerături).
Lasă un răspuns