Abecedarul proteinelor – funcționalitate și surse de obținere a acestora proteinelor

Abecedarul proteinelor – funcționalitate și surse de obținere a acestora proteinelor

Proteinele, datorită multitudinii de funcționalități cum ar fi solubilitatea, vâscozitatea, legarea la apă, emulsionarea, gelificarea, coeziunea, spumarea și elasticitatea, au un impact specific asupra sistemelor alimentare.

Acestea sunt folosite în industria cărnii și a peștelui, supe și sosuri, dressing-uri, topping-uri, produse de panificație, băuturi și multe alte formulări alimentare.

Proteinele intră în componenţa tuturor celulelor vii îndeplinind numeroase roluri, multe dintre ele fundamentale, aşa cum sunt cele energetice, structurale şi plastice. Fiecare fiinţă are propriile proteine, alcătuite din aminoacizi fabricaţi de organism sau obținuţi din alimente. Organismul uman nu poate sintetiza toți aminoacizii, însă pentru o bună funcţionare este esenţial ca aceşti aminoacizi să fie obţinuţi din hrană.

Din cele arătate mai sus rezultă cât de important este ca în alimentaţie să ne asigurăm sursa de aminoacizi atât de necesară vieţii. În industria alimentară, proteinele, în afară de funcția de nutrienți, joacă roluri tehnologice importante ca: substanțe care ajută la îmbunătăţirea texturii, a consistenței, randamentului, gustului, aspectului și a calităţii generale a alimentelor procesate. Pe lângă acestea, utilizarea diferitelor proteine ajută la îmbunătățirea stabilității, a termenului de valabilitate și a altor proprietăți importante pentru consumatori.

Proteinele de uz industrial provin din surse animale şi vegetale, cele mai importante fiind proteinele de soia, colagenii, proteinele lactate, gelatina, plasma sanguină și proteinele din grâu, porumb, cartofi şi orez. Acestea oferă o serie de funcții, cum ar fi legarea apei, gelifierea și emulsificarea.

Proteine – metode de obţinere şi soluţii

Colagenul şi gelatina se obţin prin extracţia fizică a materiilor prime colagenice animale cum ar fi oasele sau pieile, urmând un proces de modificare prin tratare termică şi/sau enzimatică a diferitelor fracțiuni de proteine. Ele pot fi, de asemenea, hidrolozate până la un anumit grad pentru obţinerea unor proprietăţi tehnologice preconizate sau chiar degradate până la aminoacizi individuali pentru a aduce o valoare nutritivă ridicată. Procesul de obţinere este delicat şi necesită cunoştinţe temeinice alături de o tehnologie performantă. Brenntag realizează conexiunea dintre furnizori şi utilizatori de materii prime la nivel global, venind în sprijinul clienţilor săi cu produse Hewico şi PB Gelatins, specialişti în producţia de colagen şi respectiv gelatină.

Citiți mai departe AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Transport gratuit in Ploiesti
  • Telefon: 0746.216.034
  • Livrare 24/48 h
  • Produse Certificate
Cosul tau de cumparaturi
Subtotal: 0.00lei  (0 produse)
Coșul tău de cumpărături este gol
Start Shopping!
X