Despre cafea – cum acţionează asupra organismului

Despre cafea – cum acţionează asupra organismului

Consumată în cantităţi moderate (2-3 ceşti pe zi), cafeaua poate avea efecte benefice asupra sănătăţii.

Folosită pentru prima dată în mănăstirile Etiopiei de la începutul creştinismului, pentru diminuarea oboselii în timpul ceremoniilor religioase de lungă durată, cafeaua este în momentul de faţă unul din cele mai consumate produse care conţin cofeină, alături de băuturi răcoritoare şi ceai.

Cum acţionează cafeaua asupra organismului

Studii recente au evidenţiat acţiunea psiho-stimulatoare a cafelei. Aceasta îmbunătăţeşte timpul de reacţie, vigilenţa şi poate crea bună dispoziţie. Unele studii indică faptul că substanţele conţinute de cafea pot reduce apariţia unor anumite tipuri de cancer, cum ar fi cel hepatic şi cel de colon, acidul colorgenic protejând împotriva diabetului de tip 1 şi 2. Consumul de cafea nu influenţează riscul bolilor coronariene şi poate preveni calculii biliari la femei.

Compuşii cafelei şi rolul lor

Cafeaua conţine antioxidanţi (fenol, arome volatile) care împiedică distrugerea celulelor şi, implicit, declanşarea unor boli, iar acidul colorgenic reduce concentraţia de glucoză. Un consum de până la 3 ceşti de cafea pe zi se pare că reduce riscul afecţiunilor cardiovasculare. Cofeina, principalul element din compoziţia bobului de cafea, stimulează sistemul nervos, creşte activitatea intelectuală, reduce temporar starea de oboseală şi favorizează digestia. Acţionează asupra tubului respirator, este un bun remediu împotriva durerilor de cap şi a migrenelor, pentru că dilatează vasele de sânge.

Cofeina nu se regăseşte însă numai în cafea, ci este o componentă importantă a ceaiului, a ciocolatei, dar şi a băuturilor răcoritoare sau energizante, precum şi a unor medicamente pentru combaterea durerilor de cap, răcelilor ori alergiilor. Cantitatea de cofeină din cafea variază foarte mult, în funcţie de tipul acesteia (cafea pentru filtru sau solubilă, tare sau slabă).

Studiile de specialitate arată că nivelul mic de cofeină conţinut într-o ceaşcă de cafea îmbunătăţeste puterea de decizie şi viteza de reacţie, în timp ce cantităţi mai mari (2-3 mg/ kg din greutatea corporală) determină o mai bună rezistenţă la efort fizic. Prin îmbunătăţirea performanţelor, vigilenţei şi promptitudinii, cofeina din cafea scade nivelul de depresie şi anxietate, precum şi riscul de suicid.

Vezi gama noastră de cafele bio de la Destination, Rapunzel, Sonnentor, Solaris.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Transport gratuit in Ploiesti
  • Telefon: 0746.216.034
  • Livrare 24/48 h
  • Produse Certificate
Cosul tau de cumparaturi
Subtotal: 0.00lei  (0 produse)
Coșul tău de cumpărături este gol
Start Shopping!
X