Ne pare rau, cosul de cumparaturi este gol.
Dovleacul, un aliment-medicament, cu un gust aromat, bogat în vitaminele E şi C, în săruri în minerale (magneziu, potasiu), glucide şi în antioxidanţi, este sărac în grăsimi şi are un număr redus de calorii. Seminţele sale conţin ulei, protide, lecitină, rezine şi enzime, scad colesterolul, au efect diuretic şi antihelmintic (elimină viermii intestinali).
Fie că provin de la soiul turcesc, fie că provin de la cel românesc, seminţele de dovleac sunt indicate în tratamentul unei game variate de afecţiuni: de la anemie la probleme renale, hepatice şi cardiace.
Deşi seminţele de dovleac diferă ca formă şi ca mărime în funcţie de soiul dovleacului de la care provin, ele au proprietăţi terapeutice asemănătoare: sunt energizante, vermifuge, afrodiziace, sedative, laxative şi antianemice.
O cură cu astfel de seminţe tratează afecţiunile prostatei, combate insomniile şi simptomele determinate de lipsa fierului. De asemenea, terapia ţine la distanţă osteoporoza şi previne cancerul de prostată. Din aceste seminţe se extrage un ulei care purifică organismul şi calmează hiperexcitabilitatea nervoasă.
Bogate în triptofan, un aminoaci esenţial, seminţele de dovleac combat stresul şi insomniile. Dacă te confrunţi cu insomnii repetate, un ceai preparat din seminţe de dovleac este mai eficient decât un pumn de pastile.
Decoctul îl prepari dintr-o lingură de seminţe nedecojite, pisate şi dintr-o cană cu apă. Lasă ceaiul să fiarbă cinci minute, îndulceşte-l cu miere şi bea-l cu 30 de minute înainte de culcare. Urmează tratamentul măcar 14 seri la rând.
Ca tratament adjuvant, o cură cu seminţe de dovleac este indicată în caz de furunculoză, de seboree sau de mătreaţă. Un consum de câte 20 de seminţe crude pe zi, administrate înaintea mesei de prânz, asigură organismului necesarul de zinc pentru întrega zi. În plus, vitamina A conţinută ajută la îmbunătăţirea vederii.
3. Protejează inima
Specialiştii spun că seminţele de dovleac sunt o sursă excelentă de magneziu, un mineral care contribuie la buna funcţionare a sistemului cardiovascular, prevenind infarctul. De asemenea, uleiul extras din seminţe conţine acizi graşi polinesaturaţi, care sunt un elixir pentru vasele de sânge. O cură cu seminţe de dovleac ajută şi la refacerea muşchiului cardiac. Dacă vrei să-ţi protejezi inima, consumă zilnic 80-90 de seminţe crude, timp de o lună. În acest interval, elimină din alimentaţie grăsimile, preparatele prăjite, produsele de patiserie şi de cofetărie.
Datorită aportului de zinc, un mineral valoros pentru sănătatea prostatei, seminţele de dovleac sunt indicate în toate afecţiunile acestei glande. Un leac foarte eficient se prepară astfel: se macină două linguri de seminţe cu coajă cu tot prin maşina de tocat nuci, apoi se pun la fiert într-o cană cu apă. Ceaiul se fierbe 15 minute. Se consumă câte două-trei căni pe zi, până la atenuarea simptomelor.
O cură cu seminţe de dovleac este de mare ajutor bolnavilor de gută, deoarece contribuie la eliminarea excesului de acid uric din organism. Pentru calmarea durerilor, ei trebuie să bea „lapte de bostan”, un remediu care şi-a dovedit eficienţa în timp. O porţie din acest leac se prepară din şase linguri de seminţe pisate într-un vas de lut, peste care se toarnă, treptat, trei pahare cu apă clocotită. Laptele se strecoară şi se bea câte un pahar înaintea meselor principale, vreme de o lună.
Lasă un răspuns