Ne pare rau, cosul de cumparaturi este gol.
Denumiri populare: căcădară, gherghin, gherghinar, măceş, mălai moale, mălaiul cucului, mălai nesărat, mălăieţ, mărăcin.
Compoziţie chimică: se utilizează frunzele (Folium Crataegi), florile (Flores crataegi) cu frunzele din imediata apropiere(Folium Crataegi cum floribus), fructele (Fructus Crataegi), substanţe de natură flavonică şi proantocianide, colină, acetil colină, trimetilenă, acid crataegic, acid clorogenic, acid cofeic, acid citric, acid tartric, adenină, guanină, derivaţi purinici, acizi triterpenici, hiperozidul, amine, trimetilamină, amilamină, ulei volatil ce conţine aldehidă anistică de natură catehică, pectine, substanţe minerale, etc. Vitaminele: B1, C. Fructele conţin flavonoizi, taninuri, acizi tartric, ursolic, citric, oxalic, nicotinic, clorogenic, colină, acetil colină, pectină, ulei gras, glucoză, fructoză, substanţe minerale.
În tradiţia populară: din flori se preparau ceaiuri contra insomniilor, în boli de inimă şi de ficat. Decoctul fructelor se lua contra diareei şi a bolilor de rinichi.
Decoctul frunzelor sau al vârfurilor ramurilor se folosea contra bătăturilor pe tălpi, făcându-se spălături şi legături cu resturile. Unii ardeau ramurile, iar din cenuşă făceau leşie cu care spălau bătăturile. Scoarţa de pe rădăcini se punea proaspătă tot la bătături.
Acţiune farmaceutică: tonicardice, hipotensoare, antispastice, hipnotice şi sedative, indicat în extra sistole şi tahicardii sinusale, antispastic, tonic al inimii, întăreşte muşchiul inimii, are efecte liticevegetative, febrifuge (florile), astringente şi dizolvante ale calculilor (fructele), cardiodilatator, calmant al sistemului nervos, scade tensiunea arterială şi o reglează, rezolvă tulburările inimii (în combinaţie cu Roiniţa). Este un echilibrant psihic. Reglează bătăile inimii. Vindecă foarte multe din afecţiunile inimii şi vaselor de sânge. Vasodilatator la nivelul vaselor coronare, hipotensiv de întărire şi rărire a contracţiilor inimii bolnave.
Frunzele cu flori intră în componenţa ceaiurilor: antiasmatic şi calmant, împotriva tulburărilor cardiace, iar fructele în ceaiul calmant.
Se poate folosi la următoarele afecţiuni: afecţiuni buco-faringiene, afecţiuni diverse ale inimii sau circulatorii, afecţiuni neurologice, agitaţii nervoase, ameţeli, angină pectorală, angoasă, astenie, ateroscleroză, bătături, cardiopatie ischemică, circulaţie periferică deficitară, climax, convalescenţă, dereglări de ritm cardiac, dispnee, dizenterie, dureri de inimă, fragilitate capilară, hipertensiune, hipertiroidie, insomnie, iritare, leucoree, litiază biliară şi urinară, nevroze cardiace, palpitaţii, stări de nervozitate, tahicardie, tensiune oscilantă, tulburări cardiace cu substrat nervos, tulburări de menopauză, varice, zgomote în urechi.
Preparare: în toate cazurile frunzele şi florile pot fi înlocuite cu o cantitate dublă de fructe.
Intern:
– O linguriţă de flori şi frunze se vor pune în 250 ml apă clocotită. Se vor acoperii ulterior după care se vor lăsa timp de 10 minute. Se strecoară şi se consumă 2-3 ceaiuri pe zi.
-2 linguriţe de plantă mărunţită se va folosi la afecţiunile mai grave sau extern. Se pune în 250 ml apă clocotită. Se va acoperi timp de 10 minute după care se va strecura. Se vor putea consuma şi din acesta 2-3 ceaiuri pe zi, chiar şi în cure de lungă durată.
– Tinctură – se vor pune 50 grame de plantă mărunţită în 250 ml alcool alimentar de 70°. Se va ţine apoi timp de 15 zile la temperatura camerei agitând des. Se va strecura după care se pune în sticluţe de capacitate mai mică. Se va putea lua în funcţie de gravitatea afecţiunii între 10 picături şi o linguriţă de tinctură luată de 3 ori pe zi înainte de mesele principale diluată cu puţină apă.
– În oţet se pot pune câteva frunze şi flori. Se vor ţine timp de 8 zile, după care se pot folosi la bătături, veruci, negi.
– Vin – se va pune într-un litru de vin 100g de frunze şi flori mărunţite. Se astupă şi se va lăsa timp de 8 zile la temperatura camerei agitând des. După 8 zile se va strecura. Se poate consuma apoi din acesta 50 ml de trei ori pe zi înainte de mese în afecţiunile menţionate mai sus. Se mai poate adăuga şi 50 g de pătrunjel rădăcină, curăţată şi rasă la cei care au şi edeme din cauzele afecţiunilor inimii. Se va ţine şi în acest caz tot 8 zile şi se va administra la fel.
Lasă un răspuns