Răceală, gripă sau viroză? Cum facem diferența.

Răceală, gripă sau viroză? Cum facem diferența.

Nas înfundat, usturime în gât și febra – simptome cu care toți ne-am confruntat la un moment dat, însă fără să știm dacă este vorba de o simplă răceală, gripă sau o viroză de sezon. Care este diferența între aceste boli și mai ales cum le putem trata? Deși la prima vedere pot avea manifestări asemănătoare, aceste 3 tipuri de afecțiuni impun remedii diferite pentru tratarea acestora.

Un nou anotimp, o altă afecțiune ’’Perioada anului și condițiile meteorologice specifice pot influență semnificativ tipurile de afecțiuni care pot apărea. Astfel, o simplă răceală se va manifestă pe parcursul întregului an, cu precădere vara. În schimb, gripa apare mai mult în perioada de iarnă, noiembrie-februarie, când sistemul imunitar este mai vulnerabil din cauza schimbărilor bruște de temperatura și virusurilor gripale. Virozele respiratorii se transmit în special prin contactul direct sau indirect cu persoană contaminată, așadar sunt prezente tot timpul anului și depind foarte mult de abilitatea individuală a organismului de a se apară în față agenților patogeni ’’, explică specialistul Ropharma, doctor imunolog Tania Bejan.

Atenție la simptome! Răceala este o infecție virală provocată în special de rinovirusuri, care afectează mucoasa nazală, sinusurile, faringele și căile respiratorii. De regulă, simptomele răcelii debutează la 3 zile de la infecție printr-o stare generală de disconfort, senzații de usturime ale faringelui și rinoree. Atunci când infecțiile virale se manifestă exclusiv asupra căilor aeriene superioare prin strănut excesiv, nas înfundat, secreții nazale abundente, putem vorbi despre instalarea virozei respiratorii.

’’Gripa este cea mai periculoasă viroză respiratorie, fiind provocată de virusul gripal, care se manifestă mai amplu, ca o infecție a plămânilor și a căilor respiratorii. Anual, această afectează aproximativ 12% din populație, iar primele semnale sunt date de febră, tuse, migrene și o stare generală de rău a organismului. Este important de reținut că antibioticele nu sunt eficiente în cazul răcelilor, gripei și virozelor respiratorii, decât în cazul în care este vorba și de o infecție bacteriană asociată acestora. Altfel, acest tip de tratament aduce mai multe efecte secundare negative decât beneficii în interiorul corpului. Atunci când organismul nostru se luptă cu o afecțiune virală, este posibil să se instaleze și o suprainfecție bacteriană, din cauza sistemului imunitar slăbit. Doar în acest caz este utilă administrarea antibioticelor, care pot să omoare direct bacteriile sau le împiedice să se răspândească’’, explică specialistul Ropharma, doctor imunolog Tania Bejan.

O răceală simplă debutează cu câteva strănuturi, posibil secreții nazale ușoare sau înfundarea nasului și o stare de oboseală sau letargie. În schimb, gripa are un debut brusc, cu febra mare de peste 39 de grade Celsius și este însoţită de frisoane, dureri de cap și musculare, tuse puternică, oboseală, lipsa poftei de mâncare etc. Febra este primul indiciu care trebuie să te ducă cu gândul la gripă. Este adevărat că există și cazuri de răceli în care apare febra, dar nicidecum nu este vorba de o creștere mare și bruscă, încă de la debutul bolii, așa cum este în cazul gripelor. În plus, gripa este însoțită adesea de dureri musculare puternice. Acest simptom nu apare la o răceală, așa cum nici frisoanele nu își au locul în tabloul simptomatologic al unei viroze simple.

Durata fiecărei afecțiuni diferă. În timp ce răceală dispare în câteva zile, cam o săptămână, o gripă serioasă poate ține și câteva săptămâni. Nici răceala şi nici gripa nu se tratează cu antibiotice pentru că sunt boli virale. Gripa poate să ducă însă la complicaţii serioase și includ pneumonia bacteriană și agravarea unor boli pre-existente, gen insuficiența cardiacă și diabet. Tratamentele recomandate se diferențiază în funcție de fiecare afecțiune, simptomatologie și tipul de infecție, însă este important ca toate să aibă o acțiune antiinflamatoare asupra căilor respiratorii infectate, antispastică pentru a calma tusea și emolientă pentru fluidizarea și eliminarea eficientă a secreţiilor nazale. sursa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Transport gratuit in Ploiesti
  • Telefon: 0746.216.034
  • Livrare 24/48 h
  • Produse Certificate
Cosul tau de cumparaturi
Subtotal: 0.00lei  (0 produse)
Coșul tău de cumpărături este gol
Start Shopping!
X