Astenia de primăvară: Cauze, simptome și remedii

Astenia de primăvară: Cauze, simptome și remedii

Primăvara este sezonul în care majoritatea oamenilor se simt slăbiți și obosiți. Lipsa de energie, amețeala, tensiunea musculară și lipsa poftei de mâncare, sunt doar câteva dintre simptomele asteniei sau oboselii de primăvară. Cuvântul “astenie” provine din limba greacă și înseamnă “fără vlagă”. Astenia de primăvară este caracterizată de senzația de slăbiciune, de lipsa de energie și debutează odată cu instalarea primăverii. Astenia de primăvară vine la pachet cu o serie de alte simptome neplăcute, care pot fi combătute însă cu câteva remedii naturale eficiente.

Cauzele asteniei de primăvară

Astenia de primăvară afectează destul de mulți oameni. Unul din zece oameni suferă într-o măsură mai mare sau mai mică de astenie de primăvară. Această tulburare care apare o dată cu zilele însorite și călduroase de primăvară, este caracterizată mai ales de oboseală profundă, epuizare, depresie și lipsa de energia necesară pentru a desfășura activitățile obișnuite.
Astenia de primăvară apare atunci când organismul nostru are probleme în a se adapta la schimbările ce vin odată cu schimbarea anotimpului. Lumina în exces și razele soarelui influențează producția hormonului melatonina și se creează ușoare dezechilibre hormonale, care declanșează o serie de alte simptome și reacții în organism.

Astenia de primăvară este cauzată de o scădere la nivelul plasmei a valorilor unor substanțe numite beta-endorfine, substanțe care reglează și influențează starea de bine a organismului, iar nivelul scăzut declanșează apariția sentimentului de tristețe și epuizare.

Manifestările care preced astenia sau oboseala de primăvară sunt: 

  • Oboseală la nivel fizic, dar și mental
  • Tristețe nemotivată
  • Lipsa apetitului
  • Apatie
  • Slăbiciune musculară
  • Dureri de cap
  • Epuizare
  • Căderea părului
  • Pierderea apetitului sexual
  • Scăderea tensiunii arteriale
  • Insomnii
  • Dificultăți de concentrare
  • Probleme cu greutatea

 Soluții pentru combaterea asteniei sau oboselii de primăvară

Adaptarea alimentației – dieta este un aliat de preț al organismului atunci când trebuie să combată astenia de primăvară. Alimentele bogate în triptofan sunt recomandate pentru că acest aminoacid stimulează secreția de serotonină, făcându-ne să ne simțim mai bine. Printre alimentele bogate în triptofan se numără și: ouăle, produsele lactate, peștele, nucile, legumele, cerealele integrale, fructele precum ananasul, căpșunele, papaya, portocalele, grepfrutul și strugurii. Și alimentele bogate în vitamina B sunt recomandate pentru combaterea asteniei întrucât acestea elimină senzația de oboseală, energizând organismul. Bananele, legumele și cerealele integrale sunt bogate în conținutul de vitamina B. Alimentele crude sunt esențiale pentru că organismul să devină cât mai puternic, dar nu trebuie să uitați de grăsimile sănătoase și carbohidrații complecși, care sunt esențiali pentru bună funcționare a organismului. Deoarece în organism există o lipsă de vitamine și minerale din cauza iernii lungi, este important să i se furnizeze organismului suficiente elemente nutritive. Se va limita consumul de alimente grase, prăjite, produse alimentare prelucrate, dulciuri și se vor introduce în meniul zilnic cât mai multe legume, fructe, rădăcinoase. Așadar, consumă leurdă, lobodă, urzici și orice alte legume de sezon găsești la tarabele din piață.

 Bea ceaiuri – consumul de ceaiuri te poate ajuta să treci cu bine peste această perioadă și să învingi astenia de primăvară. Ceaiul de ginseng ajută la recăpătarea vitalității și este eficient în combaterea stresului. Atenție însă, nu este indicat să consumi mai mult de două căni de ceai de ginseng pe zi. Și ceaiul verde poate fi un aliat de preț în această perioadă întrucât îți oferă energia necesară.

Fă sport – poate sună aberant să faci sport exact în perioada în care te simți lipsit de puteri, însă sportul eliberează endorfine și îți oferă o stare de bine. Totodată, sportul îți pune sângele, dar și mușchii în mișcare, iar tu te vei simți mai energic după ce faci cel puțin 30 de minute de sport. Pentru a beneficia la maximum de efectele benefice ale sportului și pentru a învinge astenia, ideal ar fi să alegi să faci sport în aer liber, fie că este vorba despre jogging, plimbări în ritm alert în parc ori tenis în aer liber.

Hidratează-te – hidratearea va ameliora simptomele asteniei precum durerile de cap sau amețelile așa că nu uită să bei apă din belșug.

Dormi cel puțin 7 ore pe noapte – ai nevoie de somn pentru a putea face față cu bine simptomelor specifice asteniei de primăvară așa că fă tot posibilul să dormi cel puțin 7 ore pe noapte. Încearcă să te culci la aceeași oră pentru a îți învăța organismul care este programul de somn.

Astenia de primăvară poate avea consecinţe grave

Depresia este o afecţiune seriosă, cauzată de astenia de pimăvară, caracterizându-se printr-o stare de tristeţe acută, de pierdere a încrederii în sine. Partea gravă este că, după dispariţia asteniei, depresia rămâne. Ea necesită, în cele mai multe cazuri, tratament de specialitate.

Este posibil ca astenia de primăvară să ne afecteze şi viaţa profesională, întrucât atunci când suferim de această tulburare, nu mai suntem la fel de ordonaţi şi atenţi şi nici promţi în acţiunile pe care le întreprindem. De asemenea, şi pe plan social se pot întâmpinăm dificultăţi din cauza irascibilităţii ce caracterizează persoanele astenice, fâcându-le aproape insuportabile ca şi companie.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Transport gratuit in Ploiesti
  • Telefon: 0746.216.034
  • Livrare 24/48 h
  • Produse Certificate
Cosul tau de cumparaturi
Subtotal: 0.00lei  (0 produse)
Coșul tău de cumpărături este gol
Start Shopping!
X