Află cum se tratau grecii antici

Află cum se tratau grecii antici

În anul 130 i.Ch, un vapor plin de medicamente şi sticlărie siriană s-a scufundat în largul coastei Toscanei, în Italia. Deşi arheologii au descoperit preţioasa încărcătură încă de acum 20 de ani, de-abia acum, pentru prima oară, botaniştii au reuşit să analizeze pilulele preparate de medicii din Grecia Antică.

“Pentru prima oară, deţinem dovada fizică a ceea ce ne-au lăsat în scris anticii medici greci Discorides şi Galen”, a comentat Alain Touwaide, de la Muzeul Naţional de Istorie a Naturii din Washington DC. Robert Fleischer de la Parcul Naţional de Zoologie Smithsonian, din Washington, a analizat fragmente de ADN din două pilule, comparând secvenţele cu eşantioanele aflate în baza de date “Gen Bank” a US National Institutes of Health.
Potrivit analizelor ADN, fiecare tabletă este o mixtură de peste 10 extracte de plante diferite, printre care morcov, ţelină, varză, ceapă şi hibiscus; acesta din urmă fiind importat probabil din estul Asiei sau din zona unde astăzi se află India sau Etiopia.

Vinul roşu, fructele şi legumele – medicamente împotriva cancerului

Polifenolul, compus organic care se găseşte mai ales în vinul roşu, legume şi fructe, este un combatant serios împotriva cancerului şi a bolilor cardiace. Chimicalele din vinul roşu, fructe şi legume ar putea opri cancerul şi bolile cardiace.

Potrivit unui studiu actual, următorul medicament împotriva cancerului ar putea fi cumpărat direct din super-market, scrie siteul Sciencedaily.com. Specialiştii francezi explică în ce măsură polifenolul are diferite efecte. Aceştia au aflat că dozele mari de polifenol omoară şi previn tumorile canceroase, tăind cheagurile de sânge de care au nevoie tumorile pentru a se dezvolta. Polifenolul se găseşte, de obicei, în vinul roşu, fructe, legume şi ceaiul verde.

Istoria Egiptului a fost reconstruită cu ajutorul plantelor

Prin intermediul analizei carbonului radioactiv prezent în resturi vegetale descoperite în Valea Nilului, un grup de cercetători de la Universitatea Oxford, Marea Britanie, a reuşit să stabilească cu mai multă precizie cronologia evenimentelor istorice.

Deşi cronologia evenimentelor din istoria Egiptului Antic este în esenţă precisă, fixarea unei date absolute a fiecăruia dintre ele a stârnit în mai multe ocazii controverse aprinse. Acum însă, pornind de la patrimoniul muzeal, echipa de cercetători condusă de Christopher Bronk Ramsey a aplicat metoda radiocarbonului la 211 exemplare dematerial vegetal (seminţe, tulpini, fructe şi fibre textile), obţinute din plante cu ciclu de viaţă scurt, crescute în Valea Nilului în epoci diferite.

După ce au integrat datele într-un model matematic dezvoltat ad hoc, ei au reuşit să înscrie anumite evenimente istorice în intervaluri de timp foarte precise. În mare, rezultatele au confirmat vechea cronologie, însă au existat şi excepţii; de exemplu, dinastia Djoser, faraonul Regatului Antic care a construit prima piramidă, a fost retrodatată între anul 2691 si 2625 i.Ch, faţă de 2667 şi 2592 i.Ch, cum se credea. Şi Noul Regat pare a fi mai “bătrân” decât reieşea din calculele anterioare: data înfiinţării s-ar situa între 1570 şi 1544 i.Ch, deşi în cărţi este înscris anul 1530 i.Ch.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Transport gratuit in Ploiesti
  • Telefon: 0746.216.034
  • Livrare 24/48 h
  • Produse Certificate
Cosul tau de cumparaturi
Subtotal: 0.00lei  (0 produse)
Coșul tău de cumpărături este gol
Start Shopping!
X