Ne pare rau, cosul de cumparaturi este gol.
Într-un experiment care ar putea revoluţiona ştiinţa şi cunoaşterea umană, cercetătorii din cadrul Centrului de Studiu al Creierului de la Academia de Ştiinţe din Rusia au reuşit să localizeze centrul a ceea ce poate fi descrisă drept însăşi conştiinţa umană.
Pentru început cercetătorii au evidenţiat o situaţie surprinzătoare: pe lângă faptul că fiecare om are conştiinţă, creierul uman pur şi simplu protestează în momentul în care oamenii spun minciuni. Mai mult decât atât, aceeaşi echipă de cercetători a reuşit să observe în premieră mondială conştiinţa umană replicată pe ecranul unui calculator.
“Testul a decurs în modul următor: veţi vedea săgeţi care urcă şi coboară pe ecranul unui monitor. Sarcina primită este aceea de a juca un simplu joc pe calculator. Tot ce trebuie să faci este să minţi pur şi simplu. Când vezi o săgeată care o ia în jos trebuie să spui că vezi o săgeată care o ia în sus şi vice versa. Noi putem compara reacţiile creierului în momentul când spui adevărul şi când minţi. Dacă o persoană începe să mintă, creierul ei trimite instantaneu semnale de protest. Ei bine, în acel moment se naşte conştiinţa umană.” declară savantul Maxim Kireev.
“Există un mecanism în creierul nostru, care ne informează atunci când am făcut ceva greşit. Acelaşi mecanism lansează fenomenul denumit remuşcare. Şi, de fapt, remuşcarea ne face să ne urâm propria conştiinţă. Acesta este motivul pentru care oamenii încearcă să scape de povara conştiinţei. Şi cel mai popular şi la îndemână mijloc de a scăpa de conştiinţa este… alcoolul. Cu toate acestea, se întâmplă deseori ca remuşcările să revină sub o formă mai pronunţată în momentul mahmurelii” adaugă Andrei Kenig, directorul Centrului de Programare Lingvistică din Moscova.
“Ne este vital să inventăm unele mecanisme cognitive prin intermediul cărora conştiinţa să nu ne mai tortureze. Spre exemplu: dacă fac ceva pentru ţara mea, nu trebuie să simt nici o remuşcare pentru suferinţa duşmanului. Aceste forme de autosugestie extremă sunt aplicate frecvent de armatele multor ţări. De pildă, oficialii armatei SUA au folosit auto-sugestia pentru pentru a-i face pe soldaţii americani să nu simtă remuşcări sau milă în timpul războiului din Irak. În acest scop soldaţii erau puşi să asculte ţipetele unei femei violate într-o cameră alăturată” mai declară profesorul Kenig.
Lasă un răspuns