Ne pare rau, cosul de cumparaturi este gol.
Conform statisticilor făcute publice de Organizația Mondială a Sănătății, diabetul afectează peste 347 de milioane de persoane la nivel mondial. Numărul persoanelor cu diabet este în creștere și se estimează că până în anul 2030 va ajunge la 552 milioane.De cele mai multe ori, diabetul este descoperit întâmplător, deoarece pacienții nu conștientizează existența bolii timp îndelungat.
Diabetul zaharat reprezintă o boală cronică gravă, cu o frecvență mare în populație şi cu o evoluție severă mai ales în stadiile avansate. Este foarte important să știm cum să prevenim, să diagnosticăm şi mai ales să tratăm diabetul.
Diabetul zaharat este una dintre cele mai răspândite boli cronice netransmisibile şi cea mai frecventă boală endocrină. Se caracterizează prin tulburări ale întregului metabolism, în special ale metabolismului glucidelor şi prin complicații care afectează ochii, rinichii, nervii şi vasele de sânge. În esență, diabetul zaharat este o boală în care organismul nu produce destulă insulină sau nu o folosește eficient. Se deosebesc două tipuri mari de diabet: diabetul de tip I, insulino-dependent, care apare cu precădere la copii şi tineri şi diabetul de tip II (non-insulino-dependent), care afectează de obicei vârsta a doua. Diabetul zaharat tip I este cauzat de absența totală a secreției de insulină ca urmare a distrugerii celulelor secretoare din pancreas, iar diabetul de tip II este consecința reducerii sensibilității țesuturilor la insulină sau a existenței unui deficit în producerea de insulină.
Complicațiile diabetului apar cu atât mai repede cu cât nivelul glicemiei nu este bine controlat. Complicațiile apar la nivelul:
Un lucru foarte important este descoperirea la timp a complicațiilor și tratarea lor pentru a diminua efectele negative.
Diabetul zaharat de tip II poate fi prevenit prin:
Atunci când se manifestă, diabetul poate fi sugerat de următoarele simptome:
Aceste tulburări apar în timp și persistă mulți ani, timp în care diabetul zaharat de tip II poate rămâne nediagnosticat. În aceste cazuri diagnosticul se pune târziu, când complicațiile bolii au apărut. Printre cauzele care conduc la această situație se numără lipsa educației medicale și a informării cu privire la mijloacele de prevenție și tratament, dar și cu privire la riscurile și complicațiile pe care această boală le poate genera în timp.
Foarte important este că în prezența acestor simptome să ne adresăm medicului de familie pentru a adopta atitudinea terapeutică adecvată situației și pentru a fi urmărit și consiliat de acesta.
Pentru a fi eficient, regimul dietetic pentru diabet trebuie individualizat funcție de vârstă, sex, activitate fizică, preferințe alimentare, dar și eventualele boli asociate (hipertensiune arterială, obezitate, afecțiuni renale).
Pacientul bolnav de diabet zaharat trebuie să respecte în dieta alimentară principiile piramidei alimentației sănătoase.
De asemenea, trebuie respectate următoarele reguli:
Exercițiul fizic în cazul diabetului zaharat
Exercițiile fizice cresc sensibilitatea corpului la insulină, ajută la scăderea glicemiei și stimulează circulația sângelui. Au rol de a reduce stresul și îmbunătățesc starea psihică.Diabeticul trebuie să știe că sedentarismul trebuie combătut prin plimbări, eforturi moderate și orice activitate care implică mersul și mobilizarea întregii musculaturi în mod echilibrat.În cazul în care s-a efectuat un efort fizic mare, se vor administra dulciuri rapide, 10-15 g (gem, ciocolată, bomboane, sucuri de fructe).Exercițiul trebuie să cuprindă o perioadă de încălzire de 10 min, urmată de o întindere a mușchilor scheletici încă 10 min. Urmează exercițiul propriu zis: mers în pas vioi, alergat, ciclism, înot, care durează în medie 30 min. Se încheie cu exerciții de “răcire” a mușchilor, asemănătoare încălzirii.Aceste exerciții se fac de minimum de 5 ori pe săptămână. Înainte cu 2 ore de exercițiu și pe parcursul lui se va consuma apă pentru a compensa pierderile prin transpirație. Îmbrăcămintea și mai ales încălțămintea trebuie să fie lejere și comode.
Lasă un răspuns