Ne pare rau, cosul de cumparaturi este gol.
Kaki este un fruct comestibil ce provine de la un număr mare de specii de copaci din genul Diospyros. Cel mai cultivat soi al acestui copac este Diospyros kaki, care este considerat soiul oriental ori japonez. Kaki este un fruct de culoare portocalie, asemănător ca formă roșiei, cu un gust foarte plăcut și cu un conținut nutrițional bogat și sănătos.
Cuvântul Diospyros provine din cuvintele grecești „dios” și „pyron”. Este o etimologie populară, iar cuvântul este construit în traducere ca „fruct divin” sau cu înțelesul de „grâul lui Zeus” sau „para lui Dumnezeu”.
Fructul kaki are numeroase beneficii pentru sănătate, iar acestea rezultă din prezența a numeroase vitamine și minerale, precum și a unor compuși organici. Kaki este un fruct bogat în vitaminele A, C, E și B. Conține fibre alimentare, mangan, cupru, magneziu, potasiu și fosfor. De asemenea, fructele kaki conțin compuși cum ar fi catehinele, galocatehinele și acidul betulinic. Studiile arată că acest fruct este mai bogat în potasiu decât banana și are de două ori mai multe fibre decât merele. De asemenea, conține carbohidrați de calitate și la fel de mulți antioxidanți ca ceaiul verde.
Kaki, acest fruct delicios, conține substanțe anti-cancerigene, antioxidanți care pot stimula capacitatea organismului de a lupta împotriva acțiunii radicalilor liberi, îmbunătățește starea generală de sănătate și protejează corpul de multe alte boli. Radicalii liberi sunt niște produse secundare ale metabolismului celular, care produc mutații la celulele sănătoase, transformându-le în celule canceroase și care afectează diverse sisteme și organe. Kaki conține mari concentrații de vitamina C și vitamina A, precum și compuși fenolici (precum catehinele și galocatehinele), care sunt direct legate de prevenirea diferitelor tipuri de cancer.
Stimulează imunitatea
Kaki este un fruct care ajută la stimularea sistemului imunitar, datorită prezenței vitaminei C. Aceste fructe au una dintre cele mai mari concentrații de vitamina C și un singur fruct kaki are aproximativ 80% diin necesarul zilnic al acestui nutrient benefic. Vitamina C stimulează sistemul imunitar și sporește producția de globule albe în sânge, care sunt prima linie de apărare a corpului.
La fel ca majoritatea fructelor, kaki este o sursă excelentă de fibre, conținând aproape 20% din necesarul zilnic de fibre într-o singură porție. Fibrele ajută corpul să proceseze alimentele într-un mod mult mai eficient, adăugând volum materiilor fecale, stimulând mișcările peristaltice pentru ca alimentele să circule în tractul digestiv, crește secrețiile de sucuri gastrice și sucuri digestive, iar simptomele constipației și diareei devin mai ușoare.
Fructele kaki sunt bogate în vitamine, în special vitamina A, beta-caroten, luteină, licopen și beta-criptoxantina. Aceste vitamine funcționează ca antioxidanți în corp, pentru a reduce stresul oxidativ și pentru a preveni semnele îmbătrânirii premature, cum ar fi ridurile, petele pigmentare cauzate de îmbătrânire, boală Alzheimer, oboseală, pierderea vederii, slăbiciunea musculară și alte afecțiuni.
Îmbunătățește vederea
Compușii din fructul kaki s-au dovedit a avea beneficii pentru sănătatea ochilor. Zeaxantina, un membru al complexului de vitamine B, prezența în kaki, este direct legată de îmbunătățirea sănătății ochilor, datorită faptului că acționează ca o substanță antioxidantă. Studiile au arătat că acest compus reduce degenerescența maculară și cataractă.
Potasiul este un alt mineral care se găsește în cantități semnificative şi acționează ca un vasodilatator și scade tensiunea arterială, iar astfel stimulează circulația sângelui către diverse părți ale corpului. Tensiunea arterială scăzută, de asemenea, reduce presiunea pusă pe sistemul cardiovascular și previne apariția diferitelor boli de inimă.
Pentru a profita de aceste beneficii, este suficient să mâncați 1-2 fructe de kaki coapte pe zi. Acordă o atenție mărită la dungile pe coajă fructului: cu cât acestea sunt mai multe, cu atât fructul este mai copt și mai dulce. În plus, coaja trebuie să fie tare și netedă, iar pulpa moale (sau semi-moale). Prezența punctelor negre pe fruct, arată faptul că fructul a început să se deterioreze. Fructele kaki trebuie consumate cu moderație de diabetici deoarece au un conținut mare de fructoza, care poate dăuna sănătății.
Lasă un răspuns